11.01.2012. / 12:36

Autor: Nacional.hr

Predstavljen Volvo XC60 Plug-in Hybrid koncept

„Ova inovativna benzinska plug-in hibridna tehnologija rezultat je vrhunskog četverocilindarskog motora iz naše nadolazeće VEA obitelji motora (Volvo Enviromental Architecture). Ipak, još je rano reći koji će od naših modela prvi ponijeti ovu tehnologiju," napominje Jacoby

Stefan Jacoby i Patty Hooley Stefan Jacoby i Patty Hooley Na 2012 North American International Auto Show u Detroitu, Volvo je predstavio inovativni benzinski plug-in hibrid. Električni automobil Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept izuzetno je ekonomičan hibridni model, a ujedno i moćan sportski automobil. Pritiskom na gumb vozač odlučuje kako će koristiti kombinaciju benzinskog i električnog pogona.

„Tehnologija konceptnog Volva XC60 Plug-in Hybrid je genijalna a uz to i jedinstvena," napominje Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Car korporacije te ističe: „Sada možete biti iznimno ekonomični i bez kompromisa kada su u pitnju mogućnosti luksuznog automobila. Niti jedan drugi proizvođač nije uspio spojiti ekonomičnost s autonomijom kretanja na električni pogon unutar sposobnog i prostranog SUV-a s 350 KS na raspolaganju."

„Ova inovativna benzinska plug-in hibridna tehnologija rezultat je vrhunskog četverocilindarskog motora iz naše nadolazeće VEA obitelji motora (Volvo Enviromental Architecture). Ipak, još je rano reći koji će od naših modela prvi ponijeti ovu tehnologiju," napominje Jacoby.

Tri automobila u jednom

Vozač bira željeni modalitet vožnje uz pomoć tri gumba na komandnoj ploči: Pure, Hybrid i Power, a oni automobilu daju tri posebna temperamenta.

  • U Pure modusu automobil za pogon koristi samo električni motor koliko je god to moguće. Operativna autonomija kretanja iznosi 45 km s nultom emisijom CO2.

  • Hybrid je standardni modus vožnje u kojem se automobil nalazi pri svakom pokretanju. Benzinski i električni motor surađuju kako bi ponudili optimalan balans između užitka u vožnji i učinkovitosti. Emisija ugljičnog dioksida iznosi tek 53 g/km, što odgovara prosječnoj potrošnji od tek 2,3 litre na 100 prijeđenih kilometara. Ukupna autonomija kretanja iznosi 960 km.

  • U Power modalitetu pogonska tehnologija je usmjerena ponudi najboljih mogućih performansi. Benzinski i električni motor zbrajaju snagu (280 + 70 KS) i okretni moment (380 + 200 Nm), što rezultira odličnim mogućnostima, poput ubrzanja do 100 km/h za 6,1 sekundu.

„U Volvu XC60 Plug-in Hybrid demonstriramo naše nadolazeće četverocilindarske motore koji će nuditi snagu aktualnih šestocilindraša, ali uz potrošnju manju od onih kod aktualnih četverocilindraša," ističe Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za razvoj i istraživanje pri Volvo Car korporaciji.

Konceptni automobil nosi oznaku T8, što dodatno naglašava kombiniranu snagu od 350 KS, nekad rezerviranu samo za velike osamcilindarske motore.

„Vrijeme je da prestanemo brojati cilindre. Četverocilindarski motori su najučinkovitiji način brzog smanjenja potrošnje i štetnih emisija, bez kompromitiranja užitka u vožnji," zaključuje Mertens.

Motor Volva XC60 Plug-in Hybrid Concept nema konvencionalni starter, odnosno alternator. Umjesto njih, tu je integrirani starter i generator (ISG), spojen s radilicom koja je smještena između motora i mjenjača. ISG je sposoban isporučiti dodatnih 45 KS tijekom ubrzavanja, a istovremeno i puni bateriju tijekom kočenja.

Stražnju osovinu Volva XC60 Plug-in Hybrid Concepta pokreće električni motor sa 70 KS koji se energijom snabdijeva iz 12 kWh litij-ionske baterije, ugrađene ispod prtljažnog prostora. Baterije se pune preko standardne utičnice kod kuće ili na parkingu. Vrijeme punjenja zavisi od jačine struje i amperaže te se kreće od 3,5 do 7,5 sati.

Volvo Sensus sustav zabave i informiranja u Volvu XC60 Plug-in Hybrid omogućava vozaču stalni kontakt sa svim informacijama koje vožnju čine ugodnijom, efikasnijom i zabavnijom.

Vozač se može spojiti s automobilom preko aplikacije na mobilnom telefonu. To omogućava ugodan pristup brojnim podacima kao što su stupanj napunjenosti baterije, preostala autonomija kretanja, lokacija najbliže stanice za punjenje. Uz to, moguće je i programirati klimatizaciju unutar vozila.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

registracija
12/2/12

bruny, 13.02.12. 14:40

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ici na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati kuci da ti ne izostane zarada?Uciš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajuci.Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-1000$ tjedno. brunoposao683@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika