11.01.2012. / 20:19

Autor: Deutsche Welle

Bruxelles protiv Budimpešte

Mađarska za EU postaje politički problem. Europska komisija trenutno provjerava koliko je Orbanova vlada potkopala demokratske institucije i najavljuje da će poduzeti oštrije mjere.

Viktor OrbanViktor OrbanNezadovoljstvo u Bruxellesu raste. Europska komisija u nekoliko slučajeva provjerava da li je Mađarska prekršila europske ugovore. U diplomatskim krugovima to znači da je u nekoliko članica Unije strpljenje pri kraju. Mađarski premijer Viktor Orban mora izvršiti promjene. Europski parlament je također kritizirao Orbanovu vladu. Zastupnik FDP-a u europskom parlamentu Alexander Graf Lambsdorff kaže: „Orbanova vlada u Budimpešti je promjenama izbornog zakona potkopala temelje demokracije. Tamo su uspostavljena pravila i institucije na koja ne bi mogla utjecati ni nova vlada ukoliko bi se Mađari na sljedećim izborima odlučili za novu vladu".

Europska komisija provjerava više mađarskih zakona. Radi se o neovisnosti Centralne banke Mađarske. Europska komisija sumnja da će neovisnost banke biti zaštićena. Također se radi i o zakonu na osnovu kojeg suci mogu biti poslani u prijevremenu mirovinu. Vlada se po svemu sudeći na ovaj način želi riješiti neželjenih sudaca. Europska komisija također provjerava da li mađarske vlasti za zaštitu podataka rade po pravilima EU. Uptan je i slučaj neovisne radio stanici koju vlada želi ugasiti.

Europski džoker u rukavu

Ovo je dovoljno razloga za pokretanje postupka o povredama ugovora. Europska komisija je spoznala da u rukama ima i moćne instrumente: Mađarska je u teškim ekonomskim poteškoćama, potreban joj je novac i pomoć EU i MMF-a.

"Europska komisija kao i MMF bi trebali jasno reći da će isplata pomoći uslijediti samo ako demokratske strukture ostanu netaknute i ako budu izvršene promjene onog što je promijenjeno u negativnom smislu", kaže Alexander Graf Lambsdorff.

Komisija je do sada samo govorila da neovisnost Centralne banke mora biti zagarantirana, inače neće biti novčane pomoći. Iz Komisije je priopćeno da povjerenica Viviane Reding želi da Mađarska, ili sve zakone uskladi sa europskim ili se pregovori o novčanoj pomoći neće održati.

Povjerenica je zadovoljna što iz vlastitih redova ima podršku: Europska narodna stranka je najavila da će podržati povjerenicu Reding. Ovo je novost jer su u proljeće 2011. godine velike frakcije bile drugačijeg mišljenja, prije svega, jer Orban dolazi iz njihovih redova. Pritisak prije svih povećavaju socijaldemokrati, zeleni i lijevi.

Liberali bi prema riječima europskog zastupnika Alexandera Grafa Lambsdorff otišli i korak dalje: „Drugi mogući put je postupak na osnovu člana 7 Europskog ugovora. Naime, radi se o tome da se Mađarskoj oduzme pravo glasa. Osobno sam za to, ali su prepreke veoma visoke".

U Europskoj uniji još nikada jednoj zemlji nije oduzeto pravo glasa.

Autori: Christoph Prößl / Mehmed Smajić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 12.01.12. 06:53

Ograničavanja centralne banke je povod da se "teškim oružjem" puca na suverenu državu Mađarsku.
Dva pitanja:
- tko je ta samozvana komisija i povjerenica za Mađarsku?
- da li je Mađarska suverena zemlja ili kakva kolonija kad postoji povjerenica


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika