17.01.2012. / 13:42

Autor: Ivan Pandžić

Država ulazi u vlasništvo Pounja

Vladin model pomoći

Kompenzacijske mjere Pounje Trikotaže bit će smanjenje ukupne godišnje proizvodnje na kraju razdoblja restrukturiranja za gotovo 40 posto

Zoran Milanović (arhiva)Zoran Milanović (arhiva)Skromno i sporo, ali se potpore po vladinom modelu C pomoći poduzetnicima ipak odobravaju. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je potpore restrukturiranja tvrtke Pounje Trikotaža iz Hrvatske Kostajnice. Potpora u iznosu nešto višem od šest milijuna kuna odobrena je za razdoblje 2009.-2013. Odobrenim programom, dugovanja Pounje Trikotaže prema državnom proračunu pretvaraju se u vlasnički ulog, a RH postaje suvlasnik s 26,2 posto udjela u kapitalu tvrtke.

Programom restrukturiranja utvrđeni su ukupni troškovi restrukturiranja od 10,4 milijuna kuna, od čega vlastiti doprinos poduzetnika u tom procesu iznosi 4,1 milijun kuna ili 40 posto ukupnih troškova. Sukladno Odluci o sanaciji i restrukturiranju, da bi Agencija odobrila program restrukturiranja, on mora sadržavati mjere za uspostavu ponovne tržišne održivosti poduzetnika, kao što su minimalan iznos potpore potreban za restrukturiranje, vlastiti doprinos te kompenzacijske mjere radi obeštećenja konkurenata koji nisu korisnici potpora, a najčešće se radi o smanjivanju kapaciteta ili godišnje proizvodnje poduzetnika. Kompenzacijske mjere Pounje Trikotaže bit će smanjenje ukupne godišnje proizvodnje na kraju razdoblja restrukturiranja za gotovo 40 posto.
Program restrukturiranja Pounja još su prošle godine podržali Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvo financija, a sam je program na zahtjev Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u nekoliko navrata dorađivan.

Dok traje provedba programa restrukturiranja Pounje Trikotaža ne smije primati druge državne potpore osim onih predviđenih Programom. Eventualne nove potpore za sanaciju i restrukturiranje tom se poduzetniku ne smiju dodijeliti prije isteka roka od 10 godina od završetka razdoblja restrukturiranja, izvjestili su iz AZTN-a.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika