17.01.2012. / 18:25

Autor: Hina

Trogodišnji rezultati vladina programa "Dovesti svoju kuću u red"

Voditeljica vladina programa "Dovesti svoju kuću u red" Vlasta Zanki rekla je da su njegovi najvažniji rezultati uključivanje gotovo 8000 djelatnika središnje državne vlasti u politiku "zelenog ureda" i provedbu mjera energetske učinkovitosti te postavljanje temelja da se te mjere mogu sustavno provoditi.

S prezentacije filmaS prezentacije filmaVoditeljica vladina programa "Dovesti svoju kuću u red" Vlasta Zanki rekla je da su njegovi najvažniji rezultati uključivanje gotovo 8000 djelatnika središnje državne vlasti u politiku "zelenog ureda" i provedbu mjera energetske učinkovitosti te postavljanje temelja da se te mjere mogu sustavno provoditi.

"Možemo se pohvaliti da smo kroz tri godine provedbe programa 'Dovesti svoju kuću u red' uštedjeli 21,3 milijuna kuna, a te su uštede sigurno još i veće", istaknula je Zanki na predstavljanju trogodišnjih aktivnosti provođenja tog programa koji potiče energetsku učinkovitost unutar ministarstava i ostalih državnih institucija.

Dodala je da su na neki način "isplatili sav novac koji je uložen za provedbu aktivnosti, a od toga su 5,6 milijuna kuna 'besplatne uštede', bez ikakvih investicija, a 15 milijuna kuna su uštede koje su ostvarene uz neke određene manje investicije u energetsku učinkovitost".

Od otprilike 3250 zgrada koje su u vlasništvu vlade "obišli smo više od 2000 i za njih prikupili podatke o potrošnji energenata pa znamo gdje se i koliko ta energija troši. Kroz naše edukacijske aktivnosti prošlo je više od 7850 zaposlenih javne uprave i oni su ti koji će dalje provoditi te mjere u svojim zgradama, mjere 'zelenog ureda' da bi se ostvarilo onih deset posto besplatnih ušteda koje je moguće ostvariti samo promjenom ponašanja i svijesti zaposlenika", ustvrdila je Zanki.

Najavila je kako u iduće dvije godine namjeravaju uspostaviti registar svih javnih objekata. Rekla je da se moraju prilagoditi novonastalim promjenama u vladi jer nema više 16 ministarstava nego 20 te da "moraju osnovati timove za energetsku efikasnost (EE) u svim ministarstvima i s njima komunicirati". Ustvrdila je kako je bitno provesti politiku 'zelenog ureda' te s tim upoznati sve ministre kako bi oni to mogli proslijediti svojim ministarstvima. "Svi zaposleni se moraju početi odgovornije ponašati prema potrošnji energije u svim javnim zgradama", istaknula je Zanki, dodajući kako je njihov prijedlog da obnovu svih javnih zgrada provodi agencija za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Podsjetila je kako se program "Dovesti svoju kuću u red" već treću godinu zaredom provodi metodologijom sustavnoga gospodarenja energijom, što znači da žele znati gdje se troši energija, kako se troši, koliko se troši i koliko to sve država plaća.

Pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić-Kaselj rekla je kako je "jedan od ključnih prioriteta" tog ministarstva upravo energetska obnova zgrada javnog sektora, a istodobno će se sustavno raditi na izradi programa energetske obnove stambenog te "komercijalnog sektora". "Provedbom projekata energetske učinkovitosti djelovat će se izravno na gospodarski razvoj Hrvatske kroz oživljavanje građevinskoga i industrijskog sektora, što će naposljetku dovesti i do povećanja zaposlenosti", rekla je.

Premijerno je prikazan dokumentarno-edukacijski film o aktivnostima i rezultatima programa "Dovesti svoju kuću u red" koji je u kinodvorani Ministarstva gospodarstva gledalo više od 200 službenika javne uprave.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 18.01.12. 00:03

"Dame" moje pričate gluposti.
Potrošile ste veeelike novce, a rezultata nema.
Koliko javnih zgrada do sada ima energetski certifikat?
Zakaj ste prolongirale primjenu EU direktiva o certificiranju javnih zgrada?
To kaj vi pripovedate svojim državnim službenicima i pri tom trošite velike novce je promašaj i lopovluk.
To vam velim ja - ovlašteni energetski certifikator za "složene sustave"!
Mogel bi vam reči još puno više, ali nema koristi - onaj koji je žene postavil da se bave energetikom napravil je to namjerno kak stvar nebi uspjela!
Hajd primite se vi kuhaće!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika