19.01.2012. / 13:22

Autor: Hina , Nacional.hr

Wen brani kinesku politiku prema Iranu

"Kina se čvrsto protivi tomu da Iran razvija i posjeduje nuklearno oružje", rekao je Wen na kraju posjeta Bliskom istoku upozoravajući da treba izbjeći bilo kakav sukob u Hormuškom tjesnacu

Wen JiabaoWen JiabaoKineski premijer Wen Jiabao u četvrtak branio kineski uvoz iranske nafte od pritisaka Zapada da Peking razmotri sankcije Iranu ali je i otvoreno upozorio Teheran da ne pokušava doći do nuklearnog oružja.

"Kina se čvrsto protivi tomu da Iran razvija i posjeduje nuklearno oružje", rekao je Wen na kraju posjeta Bliskom istoku upozoravajući da treba izbjeći bilo kakav sukob u Hormuškom tjesnacu.

Na konferenciji za tisak održanoj u Dohi Wen se također osvrnuo na dvije moguće prijetnje kineskom uvozu nafte, pritiscima SAD-a da se uvedu sankcije Iranu i napetostima oko Hormuškog tjesnaca.

"Također želim jasno istaknuti da je kineska trgovina nafte s Iranom normalna trgovinska aktivnost", rekao je odgovarajući na pitanje o nastojanjima SAD-a i EU-a da se ograniči iranski izvoz nafte, po transkriptu objavljenom na internetskoj stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Legitimna se trgovina treba zaštiti, inače bi svjetski gospodarski poredak završio u metežu", rekao je.

Na svojoj šestodnevnoj bliskoistočnoj turneji, realiziranoj u ozračju napetosti oko Irana, za koji zapadne sile kažu da želi razviti nuklearno oružje, i mogućih sankcija SAD-a tvrtkama koje trguju iranskim energentima, posjetio je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 20.01.12. 01:28

Nisu Kinezi glupi, iskusna je to nacija. Znaju Kinezi da kaubojcici zele zaustaviti kineski uspon izazivanjem nove naftne krize koja bi tesko pogodila juznu Europu I Kinu, dok oni kontroliraju vecinu arapskih naftnih diktatura.


registracija
2/1/11

prohujalo, 21.01.12. 06:50

da je bilo koji duznosnik (izuzev Kineskog) dao ovu izjavu kako bi kauboji skakutali, a gle kauboji se ne oglasavaju.....
mozda shvate konacno gdje im je mijesto,nadam se?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika