19.01.2012. / 13:36

Autor: Hina , Nacional.hr

Vlada ukinula povlaštene mirovine

Zastupnici 'smrtnici'

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da time vladajuća koalicija ostvaruje jedno od svojih izbornih obećanja. Proračunske uštede su male, kazao je, ali radi se o "kamenčiću u cipeli" koji je smetao većini ljudi

Zoran Milanović (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)Zoran Milanović (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju povlaštene mirovine, tako da će oni ubuduće pravo na mirovinu ostvarivati kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Osim toga, na te se mirovine više neće primjenjivati čl. 1. Zakona o najvišoj mirovini po kojem su ti dužnosnici mogli ostvarivati pravo na najvišu mirovinu od preko 17.000 kuna za 40 godina radnog staža. Ubuduće će najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža, kao i kod ostalih osiguranika.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da time vladajuća koalicija ostvaruje jedno od svojih izbornih obećanja. Proračunske uštede su male, kazao je, ali radi se o "kamenčiću u cipeli" koji je smetao većini ljudi.

Vjerovao sam da su svi to obećanje shvatili ozbiljno, ali izgleda da neki nisu, rekao je Milanović naglasivši kako Vlada treba ojačati povjerenje u hrvatske institucije kao što su mirovinski stupovi i mirovinska štednja.

Mnogi od nas će ići u mirovinu temeljem osobne kapitalizirane štednje u drugom stupu, pa ako tražimo od hrvatskih građana da vjeruju u održivost i porfitabilnost drugog stupa onda to moramo pokazati vlastitim primjerom, i tu nema prostora za nikakve dodatke, ustvrdio je Milanović.

Također se nije složio s tvrdnjama nekih zastupnika koji su svoje zahtjeve za prijevremenim umirovljenjem, kako bi dobili povlaštene mirovine, opravdavali time što su saborski zastupnici nakon isteka mandata navodno nezaštićeni, te da su svačiji neprijatelji.

Svatko tko govori istinu morao bi imati barem većinu prijatelja u društvu, rekao je Milanović te ocijenio kako je problem u tome što trenutni zakonski okvir ne jamči zastupnicima i drugim dužnosnicima iz te kategorije nakon isteka mandata povratak na radno mjesto s kojeg su došli.

Najavio je da će Vlada to primijeniti i osigurati im pravo na rad, jer "onaj tko završi mandat u politici ne treba imati pravo na odlazak u mirovinu istog trena ako napuni 50 godina, nego pravo da radi".

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 22.01.12. 10:54

po meni osobno ovaj Milanovic i nova garnitura ipak dijeluju normalno......to sto su preuzeli drzavu u ovakvom stanju....znamo cija je to greska.......
dajmo im prostora.......mozda sam ja nepopravljivi optimista,,,,,ali osobno im vijerujem......
i jos osobni nadodatak samo naprijed....iskorijenite lazne domoljube tj. pljackase.....pa bez obzira kako vas pojedini nazivali.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika