19.01.2012. / 16:47

Autor: Hina

Proračun BiH zakonski ne postoji

Ministar financija Bosne i Hercegovine Dragan Vrankić upozorio je u četvrtak kako ta država praktično ilegalno izvršava svoje financijske obveze, jer pravno nije riješeno ima li zakonske osnove za servisiranje vanjskog duga i ostala plaćanja iz državnog proračuna.

Parlament BiH usvojio je krajem prosinca proračun za 2011. kao zbroj četiri ranije donešene odluke o privremenom financiranjuParlament BiH usvojio je krajem prosinca proračun za 2011. kao zbroj četiri ranije donešene odluke o privremenom financiranjuMinistar financija Bosne i Hercegovine Dragan Vrankić upozorio je u četvrtak kako ta država praktično ilegalno izvršava svoje financijske obveze, jer pravno nije riješeno ima li zakonske osnove za servisiranje vanjskog duga i ostala plaćanja iz državnog proračuna.

Vrankiću su na sjednici zastupničkog doma parlamenta BiH u Sarajetvu zastupnici postavili pitanje ima li država uopće proračun na temelju kojega je moguće obavljati isplate, no on na to pitanje nije mogao izrijekom odgovoriti.

"I ja se pitam imamo li proračun za 2011. godinu", bilo je jedino što je Vrankić mogao kazati.

Iz njegova ureda je ranije tijekom dana objavljeno kako je u svezi s tim problemom uputio posebno pismo predsjedniku vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, upozorivši ga da je država na rubu pravne anarhije jer se plaćanja provode bez zakonske osnove.

Parlament BiH usvojio je krajem prosinca proračun za 2011. kao zbroj četiri ranije donešene odluke o privremenom financiranju.

Ta je odluka bila uporište da vijeće ministara BiH u zadnjim satima prošle godine donese novu odluku o privremenom tromjesečnom financiranju države i njezinih obveza, pa se smatralo kako je time izbjegnut financijski kolaps koji bi proistekao iz automatskog blokiranja prikupljenog novca.

Problem je nastao zbog činjenice da odluka o proračunu za 2011. odnosno zakonu o izvršenju proračuna nije objavljena u Službenom listu BiH, a bez toga ona pravno ni ne postoji.

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO), koja prikuplja najveći dio prihoda, zbog toga je deset dana blokirala sve transfere sredstava, no na intervenciju Nikole Špirića nakon toga su novci prikupljeni od neizravnih poreza ipak prebačeni na račune entitetskih vlada.

Vrankić smatra kako se svime što je učinjeno izravno krši zakon što je i napisao Špiriću.

"Bez objave i stupanja na snagu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za 2011. godinu vanjski se dug ne može izmirivati, kao ni sve druge obveze institucija BiH. Želim istaknuti da su sva naša nastojanja i postupanja u funkciji poštivanja zakonskih normi i čuvanja digniteta institucija BiH. Izlazak izvan ovih okvira je uvod u pravnu anarhiju, što nitko od nas zasigurno ne želi", napisao je ministar financija predsjedniku vlade.

Na sjednici zastupničkog doma dodao je i kako se na njega vrši pritisak da se protuzakonito servisira vanjski dug.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika