23.01.2012. / 13:14

Autor: Nacional.hr

Lagarde: Europa treba bolju zaštitu od krize

Istaknula je kako čelnici eurozone moraju osmisliti konkretniji plan za korištenje Europskog fonda za stabilnost, povećati njegovu veličinu i osigurati podršku Europske centralne banke

Christine LagardeChristine LagardeČelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde upozorila je kako Europa mora samostalno riješiti dužničku krizu, ali i kako je eurozoni potrebna bolja zaštita kako bi se spriječio bankrot Italije i Španjolske.

Govoreći nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Lagarde je upozorila kako će Španjolska i Italija ući u financijsku krizu ukoliko se ne okupi veći fond za spas posrnulim članicama.

"To bi moglo imati stravične posljedice na stabilnost sustava", naglasila je Lagarde.

Istaknula je kako čelnici eurozone moraju osmisliti konkretniji plan za korištenje Europskog fonda za stabilnost, povećati njegovu veličinu i osigurati podršku Europske centralne banke.

Podsjetimo, Europski fond za stabilnost prvotno je planiran na oko 500 milijardi eura, no neke neslužbene informacije ukazuju kako bi ga trebalo barem udvostručiti ne bi li se osigurala financijska stabilnost Italije i Španjolske. Prema posljednjim informacijama, europski čelnici ne razmatraju mogućnost povećanja Fonda.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.01.12. 21:17

A lova od to fonda će se sliti u džepove krupnog kapitala koji je kupovao obveznice. Kako simpatično.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika