25.01.2012. / 15:26

Autor: Nacional.hr

27 milijardi dolara za zemlje na udaru krize u eurozoni

"Dok utjecaj krize u eurozoni na najveća gospodarstva zapadne Europe dobiva najviše medijske pozornosti, kriza utječe i na ljude u gospodarstvima u razvoju, posebice najsiromašnije zemlje srednje i jugoistočne Europe", rekao je u izjavi predsjednik Svjetske banke Robert B. Zoellick

Robert B. ZoellickRobert B. ZoellickSvjetska banka objavila je danas da će tijekom sljedeće dvije godine omogućiti zemljama istočne i srednje Europe te središnje Azije pristup novčanom fondu teškom 27 milijardi dolara, kako bi te zemlje lakše prebrodile krizu koja pogađa eurozonu.

"Dok utjecaj krize u eurozoni na najveća gospodarstva zapadne Europe dobiva najviše medijske pozornosti, kriza utječe i na ljude u gospodarstvima u razvoju, posebice najsiromašnije zemlje srednje i jugoistočne Europe", rekao je u izjavi predsjednik Svjetske banke Robert B. Zoellick.

Dodao je kako kriza u eurozoni na zemlje srednje i jugoistočne Europe utječe kroz tri kanala - financije, trgovinu i radnu snagu.

"Zbog snažne povezanosti sa eurozonom, zemlje u središnjoj i jugoistočnoj Europi u 2012. godini mogu očekivati usporavanje gospodarskog rasta. Dodatna pomoć Svjetske banke pomoći će tim zemljama održati zdravi makroekonomski okvir, nastavak strukturnih reformi, kreditne linije za malo i srednje poduzetništvo te zaštiti najosjetljivije slojeve pučanstva", istaknuo je potpredsjednik Svjetske banke za Europu u razvoju i središnju Aziju Philippe Le Houerou.

Svjetska banka novčane će fondove podijeliti na tri agencije - Međunarodnu banku za rekonstrukciju i razvoj te Međunarodnu zajedicu za razvoj kroz koje će pokušati povećati količinu novca koja će zemljama biti na raspolaganju za kreditne linije kojima se povećava konkurentnost ili izbjegava bankarska kriza te podupire poduzetništvo; Međunarodnu korporaciju za financiranje koja će se usredotočiti na investicije i kratkoročne kredite; te Multilateralnu investicijsku garancijsku agenciju čiji će primarni cilj biti smanjenje rizika za osiguranje investicija.

Svjetska je banka najavila i suradnju s drugim bankama kako bi izbjegla povlačenje zapadnih banaka iz istočne Europe.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika