25.01.2012. / 15:53

Autor: Hina , Nacional.hr

Presuda i kazna za nuncija

Korupcija i prijevare u Vatikanu

Dnevni listovi Corriere della Sera i Libero su objavili dijelove pisama koje je Vigano uputio Benediktu XVI. U njima iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao po dolasku i ocijenio svoj premještaj u Washington kao "presudu i kaznu"

Monsignor Carlo Maria Vigani, koji je do kraja 2011. bio glavni tajnik Vatikana, upozorio je u nekoliko pisama Benedikta XVI. na korupciju i prijevare u administraciji Svete Stolice, izvijestili su u srijedu talijanski mediji.

Papa je u listopadu imenovao monsignora Vigana apostolskim nuncijem (veleposlanikom) u Sjedinjenim Državama.

Ta zamjena je već protumačena kao moguće nepovjerenje za tog talijanskog visokog crkvenog dužnosnika, cijenjenog po strogosti u upravi Vatikana.

Dnevni listovi Corriere della Sera i Libero su objavili dijelove pisama koje je Vigano uputio Benediktu XVI.

U njima iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao po dolasku i ocijenio svoj premještaj u Washington kao "presudu i kaznu".

Moj premještaj izaziva zbunjenost i malodušnost onih koji su vjerovali u moguće ispravljanje brojnih korupcija i malverzacija, objasnio je Vigano Papi u pismu prošlog ožujka.

On je uputio primjedbe i svojim prethodnicima, ali i talijanskim bankarima među kojima i Ettoreu Gottiju Tedeschiju, predsjedniku Uprave vatikanske banke, jer su vodili računa o vlastitim, a ne interesima Vatikana.

Vigano je ukazao i na skupu upravu tehničkih službi, posebice da su radovi uvijek povjeravani istim tvrtkama, za dvostruko više tarife od onih prema kojima se radovi izvode izvan Vatikana.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 25.01.12. 16:45

"Vigano je ukazao i na skupu upravu tehničkih službi, posebice da su radovi uvijek povjeravani istim tvrtkama, za dvostruko više tarife od onih prema kojima se radovi izvode izvan Vatikana."

Eto gdje je Sanader učio zanat. Kongregacija za nauk nabave i zabave (Produzione del Peccato) bi prihvatila ponudu "Costruzione armoniosa" [Skladgradnja] samo duplo veću od uobičajene cijene. Ne bi se trebalo čuditi bude li B16 proglasio Žužule kardinalima, oni pokazuju na tom polju nedvosmislen napredak...


registracija
12/1/11

siziff, 25.01.12. 17:05

Opaaa bato!

Đavolji produkt je preuzeo kontrolu nad svetom središnjicom ćudoređa, poniznosti i skromnosti.
Ko bi se tome nadao ?

PS
Lako je tome jadu doskočiti.
Svakom bratu uhvačenom sa prstima u pekmezu za pokoru opaliti deset zdravomariji i deset očenaša dnevno. Neka se bratac misli drugi puta.

Osim toga; zabraniti žderati kavijar više od jedanput tjedno, ( vrhunac kazne), Da vidiš reda !


registracija
27/11/11

Culex, 25.01.12. 17:38

Monsignog C.M.Vigani svojim osobnim iskustvom i potenciranjem istog,čini svom,nemamo razloga ne vjerovati, opravdanom nezadovoljstvu,medvjeđu uslugu.Zašto ide u javnost,zar nije svjestan da će s tog povoda vatikanska administracija pustit rogove?Nije mu način ispravan.Ima li još koga uz sebe? Da li bude njegovim činom netko važan eksponiran?Sve u svemu,čini mi se,pucanj u prazno.Znajući da je in danas biti protiv institucija,protiv autoriteta..jasno je da tu nema ničega .


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 25.01.12. 18:28

Jasno je, naravno, da tu nema ničega. Možda malo duplih cijena i inih protivljenja autoritetima i institucijama, ali nije to spomena vrijedno, pogotovo javnog...


registracija
1/3/11

Laudate, 25.01.12. 19:14

Istraživačko novinarstvo?
Kaj god. Ovo je prepričavanje tračeva.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika