26.01.2012. / 14:41

Autor: Nacional.hr

Srbija i Hrvatska istražuju masakr u Dvoru na Uni

"Iskazi pripadnika danskog bataljuna su važni jer svjedoci mogu imati korisne informacije o mogućim počiniocima", citira RTS izjavu hrvatskog tužiteljstva

Škola u Dvoru na Uni gdje se dogodio zločin Škola u Dvoru na Uni gdje se dogodio zločin Državna tužilaštva Hrvatske i Srbije ispituju svjedoke i tragaju za počiniteljima masakra nad devetoro nepokretnih civila u Dvoru na Uni 1995. godine, izvještava RTS.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević saslušao je u Kopenhagenu prvog svjedoka, a sutra će ispitati još trojicu vojnika i jednog novinara. Istovremeno su predstavnici Državnog odvjetništva Hrvatske uzeli izjave dvojice danskih vojnika, koji su tad bili u sastavu UNPROFOR-a.

Podsjetimo kako je prošlog proljeća danski vojnik Jan Velendorf, izjavio u intervjuu za list BT kako je 200 danskih vojnika vidjelo masakr u osnovnoj školi u Dvoru na Uni. Velendorf je rekao kako su zločin počinili ljudi u maskirnim uniformama.

Major Paul Borhum je neposredno poslije zločina došao na mjesto zločina. "Jan je stajao gore, sve je gledao i nije mu bilo dozvoljeno zapucati. Vojnici su bili ljutiti zbog ubijanja i zbog toga što ništa nisu smjeli poduzeti. Da sam ja te nedjelje bio tamo, otvorio bih vatru", rekao je Borhum, bivši zapovjednik garnizona u Dvoru na Uni. Mišljenja je kako je zapovjednik Kold, koji je i dalje aktivan u danskoj vojsci, kriv zato što nije dozvolio vojnicima da pucaju te kako potpuno razumije Jana Velendorfa koji je prvi progovorio o ovoj tragediji.

Srpski i hrvatski tužitelji zajedno istražuju ratni zločin, a Vladimir Vukčević smatra kako je početak saslušanja svjedoka pomak prema naprijed. "To je garancija kako ovaj zločin neće ostati neistražen", izjavio je Vukčević.

Hrvatsko tužiteljstvo tvrdi kako se masakr dogodio na području razdvajanja oružanih snaga Hrvatske vojske i agresora. "Iskazi pripadnika danskog bataljuna su važni jer svjedoci mogu imati korisne informacije o mogućim počiniteljima", citira RTS izjavu hrvatskog tužiteljstva.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika