26.01.2012. / 20:22

Autor: Hina

U Sloveniji smanjene prognoze rasta BDP-a

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u četvrtak je u svojoj novoj analizi prognozirao rast BDP-a u ovoj godini od 0,2 posto u odnosu na prošlu godinu, te tako značajno snizio prognozu rasta od dva posto iz jeseni prošle godine.

Borut PahorBorut PahorUred za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u četvrtak je u svojoj novoj analizi prognozirao rast BDP-a u ovoj godini od 0,2 posto u odnosu na prošlu godinu, te tako značajno snizio prognozu rasta od dva posto iz jeseni prošle godine.

Rast BDP-a u prošloj godini procijenjena je na 0,5 posto u odnosu na 2010., što je također znatno manje od prvotnih prognoza.

Kao razlog očekivanog usporavanja gospodarskog rasta navode se recesijski trendovi u širem međunarodnom gospodarskom prostoru.

Neki slovenski ekonomski stručnjaci ocjenjuju da je i najnovija prognoza rasta u ovoj godini preoptimistička i da će morati biti snižena. Gospodarska komora navodi da na temelju sadašnjih trendova u Sloveniji može u ovoj godini doći do smanjenja gospodarske aktivnosti u odnosu na prošlu, odnosno smanjenja BDP-a od jedan posto, te da vlada s realnim očekivanjima mora uskladiti i svoj proračun za ovu godinu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika