27.01.2012. / 16:34

Autor: Hina

Iran bi idući tjedan mogao zabraniti izvoz nafte u EU

Zakon o kojem će u nedjelju raspravljati iranski parlament mogao bi već idući tjedan zaustaviti izvoz nafte u zemlje Europske unije i tako bi upropastio EU-ov plan o postupnome uvođenju naftnog embarga kako bi se njihova krizom pogođena gospodarstva prilagodila.

Iran planira zabraniti izvoz nafte u EUIran planira zabraniti izvoz nafte u EUZakon o kojem će u nedjelju raspravljati iranski parlament mogao bi već idući tjedan zaustaviti izvoz nafte u zemlje Europske unije i tako bi upropastio EU-ov plan o postupnome uvođenju naftnog embarga kako bi se njihova krizom pogođena gospodarstva prilagodila.

"U nedjelju će parlament morati odobriti 'veoma hitan' zakon kojim se od idućega tjedna zahtijeva prestanak izvoza iranske nafte u Europu", rekao je Hosein Ibrahimi, potpredsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, a prenijela je poluslužbena agencija Fars.

Iranski parlament traži zabranu izvoza kako bi onemogućio europsko postupno smanjivanje o kojem se EU dogovorio u ponedjeljak u sklopu novih zapadnih sankcija kojima Zapad želi prisiliti Iran na odustanak od nuklearnog programa.

EU je u prvoj polovini 2011. kupio 18 posto iranske nafte, objavila je američka uprava za informiranje o energetici (EIA). EU je drugi kupac iranske nafte, a prva je Kina.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
8/1/12

kauc, 28.01.12. 04:02

Iranci budu zderali naftu umjesto kruha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika