28.01.2012. / 10:54

Autor: Nacional.hr

'Caka' u ugovoru

Mercator prodan Agrokoru još u prosincu?

Odluku o stopiranju prodaje Mercatora Agrokoru može donijeti tek nova slovenska vlada koju zastupa Agencija za kapitalna ulaganja i to na skupštini dioničara Pivovarne Laško, koja bi se trebala održati u ponedjeljak

Ivica TodorićIvica TodorićSlovenski trgovački lanac Mercator još je sredinom prosinca formalno prodan hrvatskom koncernu Agrokor. Taj zaključak koji su dali pravni stručnjaci mogao bi u mnogočemu promijeniti položaj hrvatskog koncerna u daljnjim pregovorima o finaliziranju prodaje, ali i podići na noge novu slovensku vladu.

Naime, kako piše slovenski Dnevnik, pravnici koje je angažirala Pivovarna Laško otkrili su da je Mercator formalno prodan onog trenutka kada su se s prodajom složile uprave Nove ljubljanske banke, Nove kreditne banke Maribor i Pivovarne Laško.

Prema pravnicima, s obzirom na odredbe konzorcijskog ugovora, koji je potpisan u lipnju prošle godine, za sklapanje ugovora dovoljno je da su se sa sporazumom o prodaji Mercatora Agrokoru složile uprave tvrtki koje prodaju dionice.

Dnevnik upozorava kako se sad nadzorni odbori prodavatelja suočavaju s velikim problemima zbog mogućih odštetnih zahtjeva ukoliko pobiju odluke svojih uprava. Tako gledano, odluku o stopiranju prodaje Mercatora Agrokoru može donijeti tek nova slovenska vlada koju zastupa Agencija za kapitalna ulaganja i to na skupštini dioničara Pivovarne Laško, koja bi se trebala održati u ponedjeljak.

Na jučer održanoj sjednici nadzornog odbora Pivovarne Laško, nadzornici su načelno prihvatili odluku o prodaji dionica Mercatora, ali navodno su upravu pozvali da doradi prodajni sporazum i tako smanji rizik za neispunjavanje svih uvjeta.

Prema Dnevnikovim izvorima, većina je članova nadzornog odbora shvatila da je financijski isplativije prodati Mercator Agrokoru nego plaćati odštetne zahtjeve koji bi prema nekim procjenama mogli iznositi i više od 20 milijuna eura koje Pivovarna nema.

Ono što je sad upitno je hoće li se kupoprodaja Mercatora i finalizirati. Naime, Mercator i dalje odbija dopustiti Agrokoru pregled njegovih financija i poslovanja. Agrokor, zbog loših poslovnih rezultata Mercatora ima pravo sniziti svoju ponudu, koja još uvijek iznosi 221 euro po dionici ili u potpunosti odustati od kupovine. S obzirom na to da Agrokor 'lovi' Mercator već godinama ideja o odustajanju čini se manje izglednom.

Sve u svemu, sada je na potezu skupština dioničara Pivovarne Laško, odnosno nova slovenska vlada, koja još nije izabrana.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

registracija
23/10/09

spinner, 28.01.12. 14:55

Uz banke, Todorić je glavni generator problema u Hrvata...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika