02.02.2012. / 09:34

Autor: Hina

Analiza:

Sirija ulazi u građanski rat

Sukob je već poprimio oblik sektaškog sukoba u pokrajini Homs u središnjoj Siriji, središtu proturežimske pobune gdje rastu okrutni obračuni između dviju zajednica sunita i manjinskih alauita

IlustracijaIlustracijaKriza u Siriji prerasla je u oružani sukob između "gerile" sastavljene od tisuća dezertera i režima odlučnog ugušiti pobunu i zasjenio je mirne prosvjede s početka pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada, ocjenjuju analitičari.

"To je početak općeg oružanog sukoba, idemo prema pravome kaosu", rekao je za AFP Joshua Landis iz Centra za bliskoistočne studije sveučilišta u Oklahomi.

Sukob je već poprimio oblik sektaškog sukoba u pokrajini Homs u središnjoj Siriji, središtu proturežimske pobune gdje rastu okrutni obračuni između dviju zajednica sunita i manjinskih alauita.

Slobodna sirijska vojska (ASL) koja predvodi "oružani otpor" izvodi sve složenije operacije protiv al-Asadova režima te gotovo na samom ulazu u Damask koji je dosad bio pošteđen.

"Izvodimo gerilske napade na proasadove položaje, a zatim se taktički povlačimo na sigurna mjesta", rekao je zapovjednik ASL-a Riad Al-Asad koji tvrdi da imaju 40.000 ljudi.

Sirijskoj krizi kraj se ne nazire. Zbog njezina osjetljiva geografskog i političkog položaja isključena je strana vojna intervencija slična onoj u Libiji te se sirijska oporba mora sama snalaziti.

"Oporba razumije da će za pobjedu u toj borbi morati uništiti vojsku" i nitko joj neće pomoći "ni Arapi, ni Zapad. Amerikanci se ondje neće iskrcati sa svojim tenkovima kao u Iraku", kaže Landis.

U Vijeću sigurnosti UN-a službeni Damask i njegova saveznica Rusija oglušuju se o zahtjeve za prekid krvave represije nad prosvjednicima. Narod se nadao mirnim prosvjedima prisiliti Asada na ostavku kao što je bilo u Egiptu no sada mu je jasno da takav magičan kraj ne čeka Siriju.

Međutim, režim uživa potporu velikog dijela stanovništva u obračunu s protivnicima koje naziva "terorističkim skupinama" i broj žrtava raste na više od 400 u tjedan dana.

Logično je da žrtve više ne pristaju na situaciju u kojoj ih režim ubija, a one se ne mogu braniti, no naoružavanje vodi u militarizaciju zemlje.

"Oružani sukob daje režimu argumente za nastavak gušenja pobune", smatra Agnes Levallois, stručnjakinja za Siriju, a Fabrice Balanche sa sveučiliša u Lyonu ističe da je presudan Damask, jer onaj tko drži taj grad, ima i Siriju.

Upozorava da pobunjenici u svoju vojsku novače stanovnike siromašnih sunitskih četvrti u kojima su islamisti zadnjih godina širili svj nauk te da je izgledan građanski rat između sunita i alauita kojima al-Asad pripada.

Analitičari predviđaju da se al-Asad neće održati. Prekid arapske promatračke misije i prenošenje sirijskog pitanja na Vijeće sigurnosti UN-a čini dodatni pritisak na režim koji igra na sve ili ništa jer je osuđen na propast. Drže da se al-Asad možda može održati vojno, ali neće moći gospodarski ni politički i na kraju će biti primoran otići s vlasti.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
2/2/12

zarada12, 02.02.12. 12:17

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika