03.02.2012. / 11:26

Autor: Nacional.hr

Vojni mastodont dolazi

NATO središte za obuku u Hrvatskoj

Kad je u pitanju hrvatsko sudjelovanje u ovoj incijativi, češki ministar obrane Alexandr Vondra je naglasio kako će se helikopterska obuka odvijati u Zadru, jer su tamo izvrsni klimatski uvjeti, blizina obale, ali i planinsko područje

IlustracijaIlustracijaČeška i Hrvatska zajednički će osnovati NATO središte za helikoptersku obuku saveznika na ruskim helikopterima tipa MIL, doznaje Defender.hr prenoseći pisanje češke novinske agencije ČT24. Projekt će biti predstavljen saveznicima na summitu saveza u Chicagu kao dio "Smart Defence" inicijative koju je NATO pokrenuo u veljači 2011. Češki dio središta za obuku nalazit će se u Parubicama gdje se sada obučavaju američki i afganistanski piloti, a simulator u Ostravi.

Kad je u pitanju hrvatsko sudjelovanje u ovoj incijativi, češki ministar obrane Alexandr Vondra je naglasio kako će se helikopterska obuka odvijati u Zadru, jer su tamo izvrsni klimatski uvjeti, blizina obale, ali i planinsko područje. Kad je riječ o inicijativi "Smart Defence", ona se pojavila kao posljedica sve većih ograničenja vojnih proračuna uslijed gospodarske, a sada i financijske krize u EU. NATO je još u veljači 2011. na Međunarodnoj konferenciji u Munchenu najavio stvaranje "Smart Defence" koncepta obrane savezničkih snaga.

Istaknuto je kako je jasno da se ne može trošiti više u današnjim ekonomskim uvjetima, ali ne smije niti manje. Rješenje je da se troši bolje i da se za što manje novca dobije veća vrijednost. Koncept je zapravo jednostavan, ali traži političku volju svih članica. On podrazumijeva određivanje prioriteta u razvijanju sposobnosti, potom specijalizaaciju i multinacionalni pristup.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika