03.02.2012. / 17:11

Autor: Hina

Seizmograf zbog birokracije instaliran u podrumu vikendice

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić pozvao je danas novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka da izda potrebne dozvole za postavljanje seizmografa na trajnu lokaciju na Moslavačkoj gori, što je, kako je rekao, "stara garnitura" u ministarstvu i Agenciji za upravljanje državnom imovinom dvije godine onemogućavala.

Seizmograf kakv bi trebao biti instaliran na Moslavačkoj gori (Foto: Sanjin Strukić/24sata/PIXSELL)Seizmograf kakv bi trebao biti instaliran na Moslavačkoj gori (Foto: Sanjin Strukić/24sata/PIXSELL)Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić pozvao je danas novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka da izda potrebne dozvole za postavljanje seizmografa na trajnu lokaciju na Moslavačkoj gori, što je, kako je rekao, "stara garnitura" u ministarstvu i Agenciji za upravljanje državnom imovinom dvije godine onemogućavala.

"Stara garnitura u Ministarstvu graditeljstva i Agenciji za upravljanje državnom imovinom nije uvidjela značaj postavljanja seizmografa za građane Hrvatske te je putem birokratskog aparata dvije godine onemogućavala dobivanje dozvola za lokaciju na Moslavačkoj gori", rekao je Kalinić na konferenciji za novinare.

Objasnio je kako je Ured za upravljanje u hitnim situacijama 2009. financirao nabavu dvaju seizmografa za Zagreb, čime se zaokružila i upotpunila zagrebačka mreža seizmografa. Jedan je seizmograf postavljen na Kalniku i neometano radi, a nažalost, do današnjeg dana, unatoč svoj opremi (seizmograf, kontejner i cjelokupna oprema za satelitski prijenos podataka), drugi seizmograf koji je postavljen na Moslavačkoj gori, zbog birokratskih problema, još nije na pravoj lokaciji, nego radi s privremene lokacije u podrumu jedne vikendice, rekao je Kalinić.

Predstavljajući podatke za 2011. o postupanju operativnih snaga zaštite i spašavanja Zagreba, istaknuo je kako su te godine zagrebačke snage obavile 20.233 hitne intervencije, a 2010. obavljeno ih je 20.375.

Rekao je kako su najviše hitnih intervencija, njih 16.890 obavile ekipe Zavoda za hitnu medicinu, po prvom stupnju hitnosti - prema životno ugroženim osobama bile su 3144 intervencije, a po drugom stupnju hitnosti - prema potencijalno životno ugroženim osobama obavljeno je 13.766 intervencija.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava obavili su 3255 hitnih intervencija, od kojih se 1778 odnosilo na požar, 1212 na tehničke intervencije, a 265 na ostale slučajeve.

Hrvatska gorska služba spašavanja koja djeluje na području Medvednice obavila je 88 hitne intervencije potrage i spašavanja.

Kalinić je istaknuo i kako je njegov ured izradio plan zaštite i spašavanja za područje Zagreba, operativni dokument usklađen s planom za područje Hrvatske kojim se razrađuju "principi djelovanja operativnih snaga i drugih resursa sustava zaštite i spašavanja" te posebno upravljanje reagiranjem u slučaju prirodnih i tehnoloških katastrofa i velikih nesreća.

Pročelnik Kalinić ponovno je istaknuo potrebu za helidromom u Zagrebu te je rekao kako će njegov ured zaposliti još troje djelatnika, a uskoro se i preseliti u armirano-betonsku zgradu koja bi bila primjerenija od ove "koja ne bi izdržala ni potres od četiri stupnja".

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika