06.02.2012. / 09:56

Autor: Nacional.hr

Teže odoljeti Facebooku i Twitteru nego alkoholu i cigaretama

I dok su ispitanici bez problema odolijevali cigaretama i alkoholu, navodeći kako njihovo korištenje ima visoku cijenu - ne samo trenutno nego i dugoročno gledano, provjeravanje poruka na društvenim mrežama i e-mailova vezanih uz posao, ispitanici su percipirali kako jeftiniju 'ovisnost'

Moderne 'ovisnosti'Moderne 'ovisnosti'Da internet i računalne igrice mogu izazvati ovisnost, već je dobro poznato. No, grupa američih znanstvenika otkrila je kako su društvene mreže veće 'zlo' od alkohola i cigareta.

Istraživači sa čikaškog Booth Business School proveli su istraživanje na 200 pojedinaca u dobi između 18 i 85 godina i došli do nevjerojatne spoznaje. Osnovne ljudske potrebe poput sna, hrane ili čak seksa nisu ništa u usporedbi sa potrebom za provjeravanjem e-maila ili društvenih mreža.

Voditelj istraživanja Wilhelm Hofmann istaknuo je kako je moderan način života utjecao na ljudske potrebe i samokontrolu pojedinca.

"Odolijevanje potrebi i želji za radom bilo je veoma nisko što je dan odmicao. Za usporedbu, ispitanici su relativno lako odolijevali potrebi za sportskim aktivnostima, seksualnim odnosima ili trošenju novca, što iznenađuje posebno jer moderan način života zapravo potiče na ispunjavanje tih potreba", ističe Hofmann.

I dok su ispitanici bez problema odolijevali cigaretama i alkoholu, navodeći kako njihovo korištenje ima visoku cijenu - ne samo trenutno nego i dugoročno gledano, provjeravanje poruka na društvenim mrežama i e-mailova vezanih uz posao, ispitanici su percipirali kako jeftiniju 'ovisnost'.

Istraživači su zaključili kako je moderan način života doveo do toga da se ljudi kroz svoj posao dokazuju kao pojedinci, dokazuju svoju vrijednost u društvu, ali istovremeno i održavaju kontakte s drugim pojedincima. Također, društvene mreže su danas veoma dostupne pa se njihovo korištenje nameće samo po sebi.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

registracija
12/2/12

bruny, 12.02.12. 21:53

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ici na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati kuci da ti ne izostane zarada?Uciš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajuci.Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-1000$ tjedno. brunoposao683@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika