07.02.2012. / 21:03

Autor: Hina

Dojadilo im čekanje

Agrokor povukao ponudu za Mercator

Agrokor je priopćio večeras da je povukao svoju neobvezujuću ponudu za kupnju 52,1 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora jer su zbog dugotrajnosti dosadašnjeg procesa ocijenili da im mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena.

Ivica TodorićIvica TodorićAgrokor je priopćio večeras da je povukao svoju neobvezujuću ponudu za kupnju 52,1 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora jer su zbog dugotrajnosti dosadašnjeg procesa ocijenili da im mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena.

"Agrokor d.d. se 17. listopada 2011., podastiranjem neobvezujuće ponude, javio na javni natječaj za kupnju 52,1 posto dionica Poslovnog sistema Mercator d.d. („Mercator“), koji je u ime konzorcija glavnih dioničara vodila ING banka. Na temelju naše neobvezujuće ponude konzorcij nas je 7. studenog 2011. kao najboljeg ponuđača odabrao za ekskluzivne pregovore o uvjetima akvizicije.

Iako smo s konzorcijem prodavatelja pokušavali dogovoriti zadovoljavajuće uvjete za akviziciju udjela od 52,1 posto u Mercatoru, tijekom trajanja perioda ekskluzivnosti, do danas u tome nismo uspjeli. Dugotrajni tijek dosadašnjeg procesa naveo nas je na zaključak da bi cijeli proces mogao potrajati još dulje vrijeme te da nam mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena. To bi po našem mišljenju moglo biti štetno kako za našu kompaniju, tako i za Mercator te smo stoga donijeli odluku o povlačenju svoje ponude. Sukladno tome, 6. veljače 2012. godine otkazali smo Ugovor o ekskluzivnosti s konzorcijem prodavatelja i povukli našu neobvezujuću ponudu, čime se i formalno povlačimo iz procesa", kaže se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Agrokora d.d.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.02.12. 21:21

Nekako njušim da povlačenje ima veze sa stavom vlade o smanjenju subvencija u iznosu za milijardu kuna.


registracija
26/1/08

Rampa, 07.02.12. 23:42

Ili sa odredbom da se dobavljačima po novome mora platiti roba u roku 60 dana, a većini dobavljača Konzum ne plaća i po 2 godine, dužan je 8 milijardi kn i Todorić se možda uplašio da će mu sad biti potrebna veća lova za plaćanje dobavljača pa je procijenio da neće imati dovoljno za kupovinu Mercatora?

Sve to samo možda, jer je Todorić uvijek bio slizan sa svakom vlašću!!


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 08.02.12. 02:43

Dojadili ste vi nama s tim novinarskim natezanjem...


registracija
27/11/11

Culex, 08.02.12. 06:52

Jedino je Akrokor u fuziji s Mercatorom mogao imati pod kontrolom megakapital.Duguvi dobavljačima i državi(BELJE,ma molim vas) nemaju spomena vrijednu ulugu.Budući da na komplementarnom prostoru nema dovoljno jake udavače,Agrokor ulazi u zonu sumraka.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.02.12. 10:18

Svatko tko misli da ovakav postupak ima veze sa ekonomskim parametrima, bilo kojeg karaktera, je u krivu. Iza ovakvih poteza stoji samo politika i ništa do politike. Kako u inicijativi ponude tako i u njenom povlačenju.

Stvarno ne razumijem taj hrvatski jal koji je sveprisutan oko Todorića i Agrokora. Iako ima detalja zbog kojih može biti otvoren kritici, još uvijek mi se čini pozitivnom pričom. Pa to je jedina hrvatska kompanija koja danas igra neku veću ulogu u prekograničnim okvirima, ali ne i širim međunarodnim. Sutra u uniji će se moći tući samo ovakvi kao Todorići. Jel nam treba gospodarstvo u kojem nema privatnog poduzeća sa više od 100 zaposlenih?

Znam, mnogi će sad ići u analizu evolucije cijelog koncerna! No, nije li danas jedan Goldman Sachs postao to što jest, najviše zahvaljujući skupom financiranju WWII?! Ili, ne uživa li "zapad" uglavnom na jeftinom, skoro kolonijalnom, iscrpljivanju sirovina siromašnih i nerazvijenih zemalja!? Svijet kakav vidimo i kakav trenutno jest ne poznaje kategoriju morala, pogotovo ne u ekonomiji. Dok se to ne promjeni kod drugih ne vidim razlog da sebi namećemo taj kriterij.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika