10.02.2012. / 14:58

Autor: Hina , Nacional.hr

Borba za vlast?

'Dokument o atentatu na Papu'

Il Fatto Quotidiano objavio je u petak "veoma povjerljiv" dokument s nadnevkom od 30. prosinca 2011. koji je u siječnju kolumbijski kardinal u miru Dario Castrillon Hoyos predao državnom tajništvu i Papinu osobnom tajniku

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL Photo: Davor Puklavec/PIXSELL Sveta Stolica je u petak ocijenila "suludim" tajni dokument na njemačkom jeziku po kojemu će se idućih mjeseci na papu Benedikta XVI. izvršiti atentat, koji je u petak objavio talijanski dnevni list Il Fatto Quotidiano, dodavši da taj dokument "nema nikakve veze sa stvarnošću".

Taj ljevičarski list objavio je u petak "veoma povjerljiv" dokument s nadnevkom od 30. prosinca 2011. koji je u siječnju kolumbijski kardinal u miru Dario Castrillon Hoyos predao državnom tajništvu i Papinu osobnom tajniku.

Mons. Castrillon Hoyos se sredinom siječnja navodno sastao sa Svetim Ocem kako bi s njime razgovarao o tome.

Po pisanju lista, taj dokument - sastavljen na njemačkom jezikom kako bi, čini se, bio dostupan samo Papi i njegovim najbližim suradnicima - preuzima uznemirujuću izjavu nadbiskupa Palerma Paola Romea u prigodi njegova posjeta Kini u studenom prošle godine.

Mons. Romeo je navodno rekao sugovornicima da je načuo nešto o uroti i da će Papu ubiti "u idućih godinu dana". U dokumentu se ne spominju imena možebitnih urotnika, mjesto ni vrijeme atentata.

"Očito je da dokument sadrži suluda razmišljanja koja nemaju nikakve veze sa stvarnošću", komentirao je glasnogovornik Svete Stolice, otac Federico Lombardi za agenciju France Presse.

"Ne poričem postojanje takva dokumenta na njemačkom" koji je predan Vatikanu, "samo kažem da nipošto ne treba uzimati ozbiljno ono što je napisano u tom dokumentu i vjerovati da u njemu ima nešto istinito", dodao je.

I mons. Romeo se oglasio priopćenjem u kojemu je rekao da izjave što mu se stavljaju u usta o tobožnjoj uroti protiv Pape "nemaju nikakva temelja".

Po drugim Romeovim izjavama, po tom dokumentu, Benedikt XVI. je u konfliktnim odnosima s kardinalom državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom i želi ga smijeniti. Njegov kandidat za tu dužnost bio bi milanski kardinal Angelo Scola.

Po mišljenju stručnjaka, objava dokumenta mogla bi biti dio skrivene borbe za vlast u kojoj članovi vatikanske uprave žele izazvati odlazak kardinala Bertonea.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.02.12. 15:19

Kakva korist ubiti ovog papu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika