10.02.2012. / 17:04

Autor: Hina

Slovenija nakon dva mjeseca dobila vladu i premijera Janšu

Slovenski parlament potvrdio je u petak popodne većinom glasova novu vladu premijera Janeza Janše, koju podržava koalicija pet stranaka desnice i centra.

Foto: Tamino Petelinšek/STA, izvor: UKOMFoto: Tamino Petelinšek/STA, izvor: UKOMSlovenski parlament potvrdio je u petak popodne većinom glasova novu vladu premijera Janeza Janše, koju podržava koalicija pet stranaka desnice i centra.

Za imenovanje nove vlade koju, uz Janšu, koji je vladu vodio i u mandatu od 2004. do 2008. godine, čini 12 ministara, glasovalo je 50 od 82 zastupnika koji su pristupili glasovanju, 10 ih je bilo protiv, dok su se ostali suzdržali.

U predstavljanju programa svoje vlade i završnom obraćanju pred glasovanje Janša je naglasio da Slovenija ove godine mora smanjiti javnu potrošnju za deset posto u odnosu na prošlogodišnji proračun jer se više ne može zaduživati te da su potrebne mjere financijske konsolidacije, zajedno sa stimuliranjem zapošljavanja, investicija i privlačenja stranih investicija, kako bi zemlja za dvije-tri godine izašla iz krize.

Janša je rekao da je je to realnost s kojom se nova vlada i cijela zemlja trebaju suočiti, kako ne bi bili potrebni drastičniji potezi te da očekuje da se takvom načinu rješavanja neće suprotstaviti oporba i sindikati.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.02.12. 17:26

premijer Janez Jansa po obrazovanju profesor ONO i DSZ, ista struka kao i Milan Bandic.
izvadak iz biografije:
Rodil se je 17. 9. 1958 v Ljubljani kot drugi od treh otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Žalni in na Grosupljem, klasično gimnazijo pa v Stični. Potem je na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani študiral obramboslovje in leta 1982 diplomiral.

bravo slovenci, s provjerenim komunistickim kadrom u 21 stoljece, doba tehnoloskog prosperiteta i neposredne demokracije. Zar par godina biti ce sranje i svi ce se pitati kako je moguce da su ovako promasili....


registracija
25/12/09

trta333, 10.02.12. 18:09

Birati čovjeka za premijera,a protiv kojeg se vodi sudski postupak i koje je EU okrenula ledja je u najmanju ruku ruski rulet.Uz to ponovo je došao do izražaja nacionalna narcisoidnost i "ujediniti" pet partija sa različitim programima,samo da bi zabranili izbor za premijera čovjeka ,koji je dobio najveće poverenja gradjana za svoj program oporavka Slovenije,je takodje "stabilnost" do prve krivine.Nemate vi u Sloveniji čime privući strane investicije,a takodje imaćete i velike poteškoće sa snadbevanjem sirovina,jer bivša baza(ostale republike bivše Juge),sada i sama organizuje svoju proizvodnju,a i postaje primamljivija za strane ulagače.Slovenija će u tekućoj i narednoj godine imati konstantan pad i susrešće se sa velikim ekonomskim problemima.Ova vlada će kratko trajati i na novim izborima će birači oštro kazniti sve patrije "koalicije".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika