11.02.2012. / 10:42

Autor: Deutsche Welle

Srbija u opasnosti da ne dobije kandidatski status

Ukoliko Srbija u ožujku ne dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, posljedice takve odluke biti će ozbiljne i teške za cijelu regiju zapadnog Balkana. Na sljedeću šansu možda će se čekati i do kraja godine.

Srbiji vrijeme ističeSrbiji vrijeme ističeManje od tri tjedna, koliko je ostalo do ponovnog razmatranja kandidatskog statusa Srbije, u Bruxellesu kažu da je teško predvidjeti kakva će ovoga puta biti procjena zemalja članica EU. I dok i u Europskoj komisiji i u Vijeću EU naglašavaju da „još ima vremena" da Srbija ispuni tri „jasno postavljena uvjeta", neslužbeno, se sve češće mogu čuti riječi zabrinutosti i upozorenja da vrijeme ističe, a da napretka, prvenstveno u dijalogu sa Kosovom, nema.

Iz Centra za europsku politiku upozoravaju da bi posljedice ponovnog odlaganja i neodobravanja kandidatskog statusa za Srbiju mogle biti vrlo ozbiljne:

„Izborna kampanja je praktično u tijeku u Srbiji. Radikalne snage imaju dosta podrške. Borisu Tadiću je zaista potrebno nešto da isporuči svojim biračima. Negativan ishod Vijeća EU u ožujku imao bi jako loš utjecaj na perspektive stranaka koje su najviše posvećene eurointegracijama Srbije", kaže za DW analitičarka Rosa Balfur, zadužena za Balkan u Centru za europsku politiku u Briselu.

Posljedice za Srbiju, regiju i proširenje

„Ukoliko Srbiji ni 1. ožujka na sastanku šefova država i vlada EU ne bude odobren status zemlje kandidata za članstvo u Uniji, negativne posljedice toga osjetit će se i u regiji zapadnog Balkana i u samom procesu proširenja", smatra Balfur. Ona pod znak pitanja, u tom slučaju, stavlja i određivanje datuma početka pregovora o pristupanju Crne Gore, kao i napredak Kosova u eurointegracijama. Istovremeno takva odluka nikako neće doprinijeti otklanjanju tzv. „zamora od proširenja", koji posljednjih nekoliko godina karakterizira odnose EU i zapadnog Balkana: „Povećano je nepovjerenje regije u pogledu iskrene opredjeljenosti EU da nastavi sa proširenjem poslije ulaska Hrvatske. Ovakva odluka bi poslala dodatni negativni signal regiji. Osobno smatram da bi to bila generalno vrlo negativan poruka", ocijenila je Balfur.

Ako ne sad, kad?

I dok se ocjenjuje da Srbija nije očekivala dodatno njemačko uvjetovanje u prosincu, Njemačka je ovoga puta jasna i o pitanju uvjeta, ali i u stavu da neće čekati posljednji trenutak na postizanje napretka. Neslužbeno se može čuti da bi sljedećih 10 dana zapravo mogli biti prihvatljiv rok za dogovor Beograda i Prištine o pitanju predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima.

Vidjevši tako da će biti teško da neke zemlje članice promijene mišljenje o ovom pitanju, Europska komisija pokušava „pogurati Srbiju da učini svoje": „Šta god da Europska komisija kaže o odgovornosti Srbije, a tu se ima dosta reći, istovremeno i EU je ta koja mora dati pozitivan signal, da pokaže da je proširenje i dalje zacrtani put, a da europska opredjeljenost za proširenje opstaje iako su uvjeti teški", naglašava Balfur.

Mnogi europski dužnosnici pozivaju Srbiju da iskoristi ovaj trenutak i učini sve da dobije kandidatski status 1. ožujka. Upozoravaju da ukoliko se ova šansa propusti, sljedeća može biti daleko, možda tek u prosincu .

Autor: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
28/3/11

danac, 11.02.12. 13:27

ma ko ce biti talac ovih trofaznih budala.pocnite pregovore sa crnom gorom i makedonijom pa ce te vidjeti kako ce se supci smeksati


registracija
30/9/09

davor12345, 11.02.12. 13:34

Jeba te, oni misle da će netko njih molit da budu član Unije! Kosovo je Srbija i tačka! Živeo Bora Đorđević!


registracija
10/2/12

alen1986, 11.02.12. 14:05

Želite da zaradite novac, ali ne želite ići na razgovore? Želite slobodu, ali Vam je potreban stabilan prihod? Želite ostati kući, a da Vam ne izostane zarada? Onda Vam je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možete zaraditi 50-200$ sedmično. Ako imate više vremena, onda i više. Šta Vam je potrebno: računar, internet, minimalno znanje rada na računaru, ostalo je već do Vas i Vašeg rada. Nije MLM. Za više informacija javite se na e-mail: mema.alen@gmail.com


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.02.12. 14:41

sta ce nam Turci u EU..


registracija
9/2/12

bobance, 11.02.12. 16:00

Sva gamad su vec u Eu.


registracija
20/8/10

McCoy, 11.02.12. 17:02

Koga briga sta pise DW....


registracija
26/1/08

Rampa, 11.02.12. 20:55

@davor12345

Vojvodina je Mađarska i tačka!

Sandžak je BiH i tačka!

Preševska dolina je Kosovo!

Živio beogradski pašaluk!!


@alen1986

Daj nam se skini svega ti!

Imamo mi dovoljno i svojih prevaranata i prodavača magle, ne trebaš nam još i ti iz Srbije sa svojim "računarom" koji se ubi zarađujući za nas!!


registracija
9/3/10

nostradurus, 11.02.12. 21:23

Ako propuste ulaz u EU, oni će biti samo na dobitku. reforma.forumhr.com


registracija
26/1/08

Rampa, 11.02.12. 21:58

Radije sam u "gubitku"!


registracija
20/8/10

McCoy, 12.02.12. 17:08

@rampa

Ti si se rodio u gubitku....


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 09:09

@McCoy
Kad vidim što ti pišeš, a pogotovo to što pišeš iz tuđine, odmah sam se utješio što sam u "gubitku"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika