14.02.2012. / 17:47

Autor: Nacional.hr

Solidarnost s Grčkom

Nakon što je grčki Parlament izglasao mjere štednje omogućena je isplata nove rate međunarodne pomoći Ateni. Ali to nije dovoljno: Grčka treba više od mjera štednje i financijske pomoći - ona treba europsku solidarnost.

Grčkoj treba mnogo više od novcaGrčkoj treba mnogo više od novcaNema razloga da Njemačka bude zadovoljna odlukom grčkog Parlamenta koji je odobrio nove drastične mjere štednje. Jer nova velika kraćenja, kojima grčki građani moraju platiti za propuste političara u Ateni i Bruxellesu, zemlji neće pomoći. Naprotiv, nove mjere štednje će još podstaći začarani krug rastuće nezaposlenosti i recesije. Nove mjere će povećati već postojeći nedostatak povjerenja grčke javnosti u vodstvo u vlastitoj zemlji i u europsku solidarnost i isprovocirati dodatne nemire - sa svim negativnim posljedicama.

Naime, koji će turist željeti provesti odmor u zemlji koju potresaju demonstracije i sukobi? Koji će inozemni investitor željeti investirati svoj novac u takvoj zemlji? I kako će grčka privreda ostvariti napredak kada njeni građani sebi više ništa ne mogu priuštiti, kada se otpušta više tisuća državnih službenika, kada se smanjuju penzije i plaće i sve više poduzeća odlazi u stečaj?

Greške prošlosti

Sada se osvećuje dugogodišnja pogrešna politika grčke Vlade. Ona je godinama izbjegavala izgradnju moćne uprave i uspostavljanje funkcionalnog poreznog sustava. Sredstva iz strukturalnih fondova EU-a Vlada je razbacivala i neumjesno trošila umjesto da ih je investirala u infrastrukturu i izgradnju privrede. Pri tome se poslužila lažiranim podacima, kako bi bila primljena u eurozonu.

Ipak nije se samo u Ateni služilo trikovima. U Bruxellesu i u europskim glavnim gradovima grčki političari su pronašli partnere koji su bili voljni učiniti sve da zatvore oči pred onim što je očigledno. U Berlinu su primjerice naišli na vladu koja je ovoj siromašnoj europskoj zemlji od 11 miliona stanovnika prodala najskuplje i najmodernije oružje koje Njemačka ima za ponuditi.

Europa je više od ekonomske zajednice

Dakle suviše je lako staviti na stub srama samo Grčku. U ovoj grčko tragediji udio imaju i Europljani i Nijemci.

Europa je više od ekonomske i monetarne unije. Europa je i zajednica solidarnosti. Kada su početkom i sredinom osamdesetih godina zemlje s juga Europe Grčka, Portugal i Španjolska primljene u EU, to se dogodilo i kako bi se tada mlade demokracije stabilizirale nakon dugogodišnje vladavine vojnih hunti.

A danas je Europa na najboljem putu da upropasti demokraciju u tim zemljama svojom neoliberalnom i nesolidarnom politikom štednje. Pri tome je Njemačka, s obzirom na njenu povijest u proteklom stoljeću, više od bilo koje druge zemlje u Europi obavezna pokazati svoju solidarnost. Još uvijek se u Grčkoj pamti koliko je nesreće toj zemlji donijela strašna njemačka okupacija tijekom Drugog svjetskog rata.

Autorica: Bettina Marx

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
22/8/09

savcar, 15.02.12. 01:35

bettina,bettina,pa jel su Nijemci drzali pistolj na grckoj glavi kad su ovi potonji potpisali kupnju oruzja,kakve su to gluposti,Grcka i samo Grcka je kriva za svoje nevolje..... kraj svake price,sve ostalo su mastanja i izgovori bez pokrica,svasta.... .


registracija
6/3/11

erdedi, 15.02.12. 18:41

savcar, savcar, nisu Nijemci držali Grcima pištolj na glavi već nešto puno gore. To je jednostavno ovako. Ako kupiš oružja za 100 milijuna, odobravamo ti kredit u visini 150 milijuna uz ktu od 6%.Od tog novca dobiješ oružje u vrijednosti 100 milijuna a 50 milijuna je kamata na prije odobrene kredite koje, ako ne pristaneš na aranžman s oružjem moraš odmah vratiti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika