15.02.2012. / 18:54

Autor: Hina

Kina će nastaviti ulagati u eurozonu

Kina će nastaviti s ulaganjima u dugovima opterećenu eurozonu i ima povjerenja u euro, izjavio je u srijedu guverner kineske narodne banke, istovremeno pozivajući Europljane da ponude atraktivnije proizvode za kineska ulaganja.

Kina i dalje ulaže u eurozonuKina i dalje ulaže u eurozonuKina će nastaviti s ulaganjima u dugovima opterećenu eurozonu i ima povjerenja u euro, izjavio je u srijedu guverner kineske narodne banke, istovremeno pozivajući Europljane da ponude atraktivnije proizvode za kineska ulaganja.

Zhou Xiaochuan je priznao da su Kina i ostala brzorastuća gospodarstva kao što su Brazil, Rusija i Indija čekale pravo vrijeme da pomognu eurozoni, nakon što su visoki europski dužnosnici koji borave u Kini naišli na ohrabrujuće riječi, ali ne i na konkretna obećanja svježih kineskih investicija.

No, Zhou je dao naslutiti i da Europa mora uložiti dodatne napore kako bi privukla kineski kapital.

"Također se nadamo da eurozona i EU mogu ponuditi nove proizvode koji će biti plodniji za kinesko-europsku suradnju", rekao je.

Guverner središnje banke ponovio je obećanje kineskog premijera Wena Jiabaoa da je Kina spremna odigrati značajniju ulogu u rješavanju dužničke krize napomenuvši da Kina nije smanjila svoje rezerve prema izloženosti eurozoni.

Verbalna jamstva Zhoua i ostalih kineskih dužnosnika stižu u vrijeme boravka predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barroso na summitu EU-Kina u Pekingu.

Van Rompuy je uvjerio kineske domaćine kako neće podcijeniti snažan politički poticaj da sačuvaju eurozonu.

Kineski predsjednik Hu Jintao je, nakon sastanka s Van Rompuyem i Barrosom, ponovio kako je Kina uvjerena da je Europa sposobna prevladati teškoće, prenosi državni radio.

"Kina pažljivo motri situaciju i podupire niz mjera koje su EU, MMF i Europska središnja banka poduzele u vezi s dužničkom krizom te će i dalje jačati političke razgovore i koordinaciju s EU-om", istaknuo je Hu.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 16.02.12. 00:39

Kinezi su pokupovali pola američkog duga,sada će to napraviti i sa europskim dugom,i eto nove vlasti svjetskog poretka.Scenarij napisan odavno,samo što se nitko ne buni,a čak i ravnodušni šute.Sudeći prema kineskim deviznim rezervama ispada da samo oni znaju raditi,a cijeli svijet stvara dugove,kako bi sve na kraju završilo u kineskim rukama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika