18.02.2012. / 11:30

Autor: Hina

Litva koči europske ambicije Srbije

Beograd je usto naljutio Litvu, nekadašnju republiku Sovjetskog Saveza, kada je svog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića kandidirao za mjesto predsjednika Glavne skupštine UN-a, koje je priželjkivala Litva a u 2012-2013 treba pripasti nekoj istočnoeuropskoj zemlji

Boris Tadić (arhiva)Boris Tadić (arhiva)Litva je u petak istaknula da Srbija, koja želi postati službeni kandidat za EU, još ne ispunjava uvjete za to, usred diplomatskog spora dviju zemalja.

"Žalimo što moramo zaključiti da nijedan uvjet utvrđen na summitu EU-a u prosincu nije do kraja ispunjen", rekla je za France Presse glasnogovornica litavskog ministarstva vanjskih poslova Margarita Butkiene.

"Mislimo da EU mora zatražiti od Srbije puno poštovanje tih uvjeta", dodala je.

Istaknula je neuspjeh Srbije u napretku pregovora o Kosovu, gdje su Albanci u većini i čiju neovisnost proglašenu prije četiri godine Beograd ne želi priznati.

Butkiene ipak nije htjela ništa reći o mogućem litavskom vetu na srbijansku kandidaturu na europskom summitu u ožujku.

27 zemalja EU-a treba u toj prigodi zauzeti stajalište o srbijanskoj kandidaturi, što je prvi korak prema članstvu, koja će najviše ovisiti o napretku u vezi s Kosovom.

Većina zemalja EU-a, među kojima i Litva, priznala je neovisnost Kosova, kao i SAD te više drugih zemalja.

Srbija je nedavno upozorila da bi se mogla okrenuti Rusiji ne bude li joj EU odobrio status kandidata.

Beograd je usto naljutio Litvu, nekadašnju republiku Sovjetskog Saveza, kada je svog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića kandidirao za mjesto predsjednika Glavne skupštine UN-a, koje je priželjkivala Litva a u 2012-2013 treba pripasti nekoj istočnoeuropskoj zemlji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 18.02.12. 18:07

Zadnja recenica objasnjava sustinu Litvanskog otpora clanstvu Srbije u EU. Ali, naravno, na kraju ce se Litvanija prikloniti stavu Nemacke ili Francuske, odnosno onoga ko im naredi sta treba da urade. Sto se mene licno tice Srbija i ne treba da ulazi u EU. Bar ne dok traju ovi problemi unutar unije.

Bivsi istocni Evropljani su digli glavice i prave se vazni a dok su putovali na Jadran u trabantima i skodama i prodavali se za pakovanje Vegete i farmerke nisu bili tako drcni. Jbg, zivot ide dalje...


registracija
26/1/08

Rampa, 18.02.12. 18:40

Naravno da će Litvanci poslušati Nijemce i Slovenci su poslušali Amere, no tek nakon 2 godine hrvatske blokade pregovora, što bi se i Srbiji sa Litvom moglo desiti!!..........................................................

Slažem se da Srbija ne treba ući u EU, iako nažalost, bit će pripuštena kad tad....................................................

Ovo za Trabante stoji....................................................

Stoji i za Vegetu, '89- su me u Bratislavi bukvalno vukli za rukave tražeći Vegetu i žvake, ali....................................................................hebi ga Srbi, danas ste vi u Trabantima (ne bukvalno, već figurativno) a Litvanci, Estonci, Česi, Poljaci, Slovaci i drugi imaju danas trostruke-petostruke vaše plaće i u EU su, pa si mogu dozvoliti luksuz zahebavati Srbiju!


registracija
12/12/10

Klarens, 18.02.12. 21:25

Tropapkari
........................................
Opet ste zalutali
........................................
Vu detelju
.....................................
Prvo se morate
.....................................
Osoviti na strazhnje noge


registracija
20/8/10

McCoy, 18.02.12. 22:16

@rampa
Pazi samo da sa Hrvatskim clanstvom u EU ne bude po onoj narodnoj:
Dala baba paru da udje u kolo a sad bi dala dve da iz njega izadje :P


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 09:20

@McCoy

Ne brini, ako nam to i padne na pamet, čim vidimo da nam je društvo Srbije, Makedonije, C.Gore, BiH i Albanije alternativa, ostajemo unutra, bez obzira na sve!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika