22.02.2012. / 10:40

Autor: Hina

Australski ministar vanjskih poslova podnio ostavku

Australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd podnio je ostavku nakon zbog neslaganja s premijerkom Julijom Gilard, koja ga sumnjiči da je pokušava svrgnuti s čelnog mjesta vladajuće laburističke stranke i tako se vratiti na dužnost predsjednika vlade.

Kevin Rudd (Foto: Wikipedia)Kevin Rudd (Foto: Wikipedia)Australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd podnio je ostavku nakon zbog neslaganja s premijerkom Julijom Gilard, koja ga sumnjiči da je pokušava svrgnuti s čelnog mjesta vladajuće laburističke stranke i tako se vratiti na dužnost predsjednika vlade.

"Jednostavno, ne mogu nastaviti služiti kao ministar vanjskih poslova jer nemam potporu premijerke", rekao je Rudd. "Za mene jedina časna opcija da podnesem ostavku", dodao je.

Rudd je bio australski premijer od 2007. do 2010. godine, a onda ga je Gilard smijenila unutarstranačkim udarom.

Australiju čekaju parlamentarni izbori sljedeće godine, a laburistička manjinska vlada loše stoji u anketama. Da su izbori danas, konzervativci bi se uvjerljivo vratili na vlast.

U stranci su se pojavila nagađanja da Rudd namjerava sazvati stranačku konvenciju zbog pada popularnosti laburista i pokušati se vratiti na čelo stranke i države, a prošli tjedan je na jednom skupu neke svoje stranačke kolege zapitao: "Tko ima više šansi u borbi s vođom oporbe Tonyjem Abbotom?". To je potaknulo i neke ministre u vladi, sklone aktualnoj premijerki, da šefa diplomacije optuže za "nelojalnost", pa čak i da ispod glasa pozovu na njegovu smjenu.

Analitičari kažu da je Rudd vjerojatno popularniji među biračima, ali s poptuno druga situacija unutar stranke. Dobro upućeni u stranačke prilike kažu da Gillard ima potporu oko 70 posto laburističkih zastupnika.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 22.02.12. 11:44

Kod nas ministri ne odstupaju sami ni u kom slučaju, čak ni kad se protiv njih vodi kazneni postupak!!
Za njih je časna opcija ostavke ili neprihvaćanja dužnosti nepoznanica, fikcija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika