23.02.2012. / 07:11

Autor: Nacional.hr

Mobilni operateri gube milijarde zbog chatova i mobilnih aplikacija

"Operateri moraju ostati otvoreni za partnerstvo s voditeljima razvoja aplikacija, trebali bi se dijeliti podaci krajnjih korisnika i trebala bi se dozvoliti integracija s društvenim mrežama i korisnicima"

Primjer aplikacije za razmjenu porukaPrimjer aplikacije za razmjenu porukaIstraživanje tvrtke Ovum pokazalo je kako su prošle godine aplikacije za mobilnu komunikaciju stvorile gubitak mobilnim operaterima od 13,9 milijarde dolara, piše BBC.

Analiza se temelji na statistici o korištenju aplikacija za razmjenu poruka putem mobilnog interneta, koje se sve više koriste na pametnim telefonima diljem svijeta. Naime, SMS poruke postale su premale i preskupe za mlade generacije koje žele komunicirati stalno i sa svima. Na svjetskoj razini analizirala se upotreba servisa kao što su Whatsapp, Blackberry Messenger i Facebook. Zaključili su kako bi 'mobilni operateri trebali udružiti snage u konkurentskoj borbi s velikim internetskim servisima'. Predlaže se smanjenje cijena mobilnih usluga, jer je slanje instant poruka i korištenje Skypea jeftinija opcija. Ipak treba uzeti u obzir činjenicu da u istraživanju nisu korišteni podaci o prometu podataka u mobilnim mrežama.

Autorica istraživanja, Neha Dharia, tvrdi kako je suradnja riješenje problema za mobilne operatere. "Operateri moraju ostati otvoreni za partnerstvo s voditeljima razvoja aplikacija, trebali bi se dijeliti podaci krajnjih korisnika i trebala bi se dozvoliti integracija s društvenim mrežama i korisnicima. Nužna je i suradnja s tvrtkama koje proizvode telefone", rekla je.

James Barford, mobilni analitičar za tvrtku Enders, tvrdi suprotno. Kaže da, iako se računica čini ogromnom, slanje poruka putem aplikacija čini samo mali dio ukupne mobilne komunikacije. Ponavlja tvrdnju kako je problem rješiv smanjivanjem tarifa za slanje poruka i kako se društvene aplikacije većinom koriste za razgovor i slanje poruka u inozemstvo, onako kako bi se koristio e-mail na računalu.

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 23.02.12. 07:49

Budimo realni jedan SMS od 162 znaka kosta od 9 do 25 euro centa. A mobilno surfanje 24 sata kosta cca 2 eura (bez ugovora). Mislim, tko koga tu povlaci za nos.
SMS je lihvarski nacin izvlacenja novaca od potrosaca.


registracija
21/3/10

arcanius, 23.02.12. 08:26

ajmo zmisliti još neku ACTA-u da i njih zaštitimo dok nas muzu kao krepane krave....


registracija
4/4/11

Bluebird, 23.02.12. 09:17

Ako telefonirate cesto u inozemstvo, pogledajte na vipbuster.com.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika