26.02.2012. / 09:29

Autor: Hina

Schauble kritizira zamisao o beskonačnom ubrizgavanju novca

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble kritizirao je u subotu u meksičkom glavnom gradu zamisao o "beskonačnom ubrizgavanju novca" u financijski sustav eurozone kako bi se pomoglo zemljama u teškoćama.

Wolfgang SchaeubleWolfgang SchaeubleNjemački ministar financija Wolfgang Schauble kritizirao je u subotu u meksičkom glavnom gradu zamisao o "beskonačnom ubrizgavanju novca" u financijski sustav eurozone kako bi se pomoglo zemljama u teškoćama.

"Bit ću jasan: nema nikakva gospodarskog opravdanja slušati pozive (...) na beskonačno ubrizgavanje novca u fondove za spašavanje i puštati u pogon tiskaru novca ECB-a", rekao je Schauble na konferenciji uoči susreta s kolegama iz G20.

"Sve to neće pomoći zemljama da prebrode svoje dugoročne probleme i da se smiri stanje na tržištima", upozorio je.

Po njegovim riječima, "to bi zemlje odvratilo od nastavka uravnoteženja financija i reforma i ne bi popravilo gospodarske izglede eurozone".

Njemačka se redovito protivi onima koji, poput Sjedinjenih Država, predlažu da Europska središnja banka otkupljuje više obveznica na tržištu zaduženih zemalja.

U prilog tom stajalištu govori i smirivanje napetosti od početka godine u Italiji i Španjolskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušat će u parlamentu progurati drugi paket pomoći za Grčku o kojemu su odluku donijele zemlje eurozone. Taj plan predviđa 130 milijarda eura javnog novca, kojega će najveći dio osigurati Berlin.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 26.02.12. 10:53

Sigurno da nece dugorocno uzdrzavati clanice poput Grcke! Jednom ce doci STOP a nakon toga podjela na ekonomski zdrave i neizljecivo bolesne drzave sa sirom otvorenim vratima EU - i to u dva pravca!
Lijepa perspektiva za "nase" politicare EUROFILE od Pantovcaka do Markovog trga koji jos sanjare o miljardama € koje misle dobiti od EU !?
Sto ce oni uraditi ako to bude obrnuto? Mislim da znam ali to za kasnije tj druga polovica 2012!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika