26.02.2012. / 10:03

Autor: Hina

Slike iz Hitlerove zbirke pronađene u češkom samostanu

Sedam slika iz umjetničke zbirke koja je nekad pripadala njemačkom diktatoru Adolfu Hitleru a smatrala se izgubljenom, pronađeno je u češkom samostanu, rekao je u Pragu Jiri Kuchar, zaslužan za to otkriće.

Adolf HitlerAdolf HitlerSedam slika iz umjetničke zbirke koja je nekad pripadala njemačkom diktatoru Adolfu Hitleru a smatrala se izgubljenom, pronađeno je u češkom samostanu, rekao je u Pragu Jiri Kuchar, zaslužan za to otkriće.

Kuchar, češki pisac i izdavač, autor dviju knjiga o Hitlerovoj zbirci, dodao je da je platna pronašao u samostanu Doksany, 50 km sjeverno od Praga. Njihova se vrijednost, drži, penje na 50 milijuna kruna (2 milijuna eura).

"Slike su dio Hitlerove zbirke koja je obuhvaćala oko 45 slika, tridesetak kipova, natpisnu ploču i nekoliko darova. Sve je to proglašeno ratnim plijenom iz bivše Čehoslovačke", kazao je Kuchar.

Među pronađenim slikama su "Sjećanje na Staljingrad" Franza Eichhorsta, "Hitlerova omiljenog majstora", dodao je.

Zbirka je tijekom Drugog svjetskog rata bila pohranjena u češkom samostanu Vyssi Brod, na jugu zemlje, s još dvjema velikim zbirkama, jednom koja je pripadala židovskom bankaru rođenom u Njemačkoj, Fritzu Mannheimeru i drugom u vlasništvu obitelji Rothschild.

Amerikanci su nakon rata pohranili u Muenchenu Mannheimerovu zbirku, kojom je Hitler raspolagao nakon 1941. i Rothschildovu, konfisciranu u Beču 1938.

No iza sebe su u Čehoslovačkoj ostavili preostali dio koji na dražbi još može vrijediti milijune, misli Kuchar.

"Redovnici koji su se nakon rata vratili u samostan rekli su da ne žele te slike" koje su se zatim selile iz jednog u drugi dvorac i samostan, prije nego su se zaustavile u Doksanyju, kaže Kuchar koji ih je ondje pronašao u srpnju prošle godine.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika