02.03.2012. / 16:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Slomljen pobunjenički Homs

Opkoljena i bombardirana tijekom gotovo mjesec dana od 4. veljače, pobunjenička četvrt Baba Amr gdje su se okupljali borci Slobodne sirijske vojske, od četvrtka je ponovno u rukama redovne vojske. Sirijska oporba upozorila je da s dolaskom sirijskih snaga sigurnosti civilima u Homsu prijeti "pokolj"

ArhivaArhivaOpkoljena i bombardirana tijekom gotovo mjesec dana od 4. veljače, pobunjenička četvrt Baba Amr gdje su se okupljali borci Slobodne sirijske vojske, od četvrtka je ponovno u rukama redovne vojske, a režimske snage od jutros pod kontrolom drže Homs, koji je bio najveće uporište proturežimskih pobunjenika.

Neljudski uvjeti

Homs je pokrio snijeg i pogoršao stanje stanovnika koji su ostali bez hrane, goriva, električne energije, vode i telefonskih veza. Izvješća iz grada se nisu mogla potvrditi zbog strogih vladinih ograničenja za rad medija.

Vlade zapadnih i arapskih zemlja, koje su već Asada pozvale da odstupi s položaja i okonča krvoproliće, izražavaju sve veću zabrinutost za civile koji se bore za preživljavanje u Homsu. "Zgrožen sam izvješćima da Asadov režim priprema pravu kopnenu ofenzivu na ljude u Homsu", rekao je jučer britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Ostali bez većeg uporišta

Režimski mediji očekivano likuju nad stanjem na terenu, potencirajući prodor Asadovih trupa tezom kako je opozicija slomljena, a pobuna 'terorista' konačno ugušena. Porazom u Homsu pobunjenici su ostali bez većeg uporišta u Siriji što će olakšati Asadov položaj.

Pokrenuta odmazda?

UN-ove agencije zabrinute su navodima da bi se vojska mogla osvetiti civilima iz ustaničkih dijelova Homsa. Glasnogovornik UN-ove agencije az ljudska prava Rupert Colville rekao je da UN ne može potvrditi te navode, no podsjetio je "sirijske vlasti da su odgovorne prema međunarodnom pravu", te da ne smiju "provoditi ubijanja bez suđenja, mučenja niti samovoljna uhićenja".

Sirijska oporba upozorila je da s dolaskom sirijskih snaga sigurnosti civilima u Homsu prijeti "pokolj".

Proturežimski borci tvrde da je sirijska vojska počela lov na ustanika koji su se ostali na položajima kako bi osigurali suborcima "taktičko povlačenje".

Visoko povjerenstvo primilo je "zabrinjavajuće informacije glede okruga Baba Arm u Homsu", uporišta pobune koje je u četvrtak ponovno zauzela sirijska vojska, izjavio je glasnogovornik Rupert Colville. Objasnio je da je UN-ova organizacija primila izvješća o 17 smaknuća do kojih je došlo u četvrtak u toj četvrti u Homsu.

Konvoj stigao do Homsa

Konvoj Crvenog križa koji je došao do Homsa sastoji se od sedam kamiona natovarenih hranom i medicinskom pomoći za ispaćeno stanovništvo.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 03.03.12. 05:58

a mi pametnjakovići povukli inu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika