03.03.2012. / 15:09

Autor: Hina , Nacional.hr

Crveni križ i dalje ne može u sirijsku 'klaonicu'

Konvoj Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa sedam kamiona hrane i lijekova te vozilima hitne pomoći za evakuaciju ranjenih i bolesnih od petka popodne stoji na ulazu u Homs

Arhiva/ilustracijaArhiva/ilustracijaMeđunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i sirijski Crveni polumjesec još uvijek nisu ušli u Babu Amr, ustaničku četvrt Homsa koja je od četvrtka ponovno u rukama vojske, izjavio je u subotu glasnogovornik ICRC-a u Damasku.

"Nijedna ekipa još nije ušla u Babu Amr jer to vlasti još ne dopuštaju. Još uvijek pregovaramo", kazao je glasnogovornik ICRC-a u Damasku.

Šef operacija Crvenog polumjeseca Haled Erksusi također je kazao da "dosad nijedna ekipa nije ušla u Babu Amr. Vlasti su nam dale do znanja da nam je pristup zabranjen iz sigurnosnih razloga".

Konvoj Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa sedam kamiona hrane i lijekova te vozilima hitne pomoći za evakuaciju ranjenih i bolesnih od petka popodne stoji na ulazu u Homs.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je sinoć zabrinutost izvješćima da snage sirijske vlade vrše samovoljna pogubljenja, zatvaranja i mučenja ljudi u gradu Homsu. Strani dužnosnici strahuju da će u Baba Amru biti počinjeno novo krvoproliće nakon dolaska sirijskih snaga sigurnosti.

Britanski fotograf Paul Conroy, koji je početkom tjedna evakuiran iz sirijskog grada Homsa, izjavio je u intervjuu za Sky News da se u tom gradu ne zbiva rat nego pokolj. "To nije rat. To je pokolj. Tamo se bez razlike ubijaju muškarci, žene i djeca", rekao je Conroy u razgovoru iz svog bolničkog kreveta u Britaniji, gdje liječi rane zadobivene u izvještavanju iz Homsa.

U odvojenom razgovoru za CNN, fotograf je ovotjednu situaciju u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu opisao kao "srednjovjekovnu opsadu, klaonicu".

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika