08.03.2012. / 15:52

Autor: Hina

Prva neslaganja u slovenskoj vladi između Janše i Viranta

Dileme o zadaćama državnog odvjetništva i kontroli njegova rada izazvale su u četvrtak prve iskre u vladi slovenskog premijera Janeza Janše koju čini pet stranaka.

Janez JanšaJanez JanšaDileme o zadaćama državnog odvjetništva i kontroli njegova rada izazvale su u četvrtak prve iskre u vladi slovenskog premijera Janeza Janše koju čini pet stranaka.

Građanska lista, koju vodi Janšin koalicijski partner, predsjednik parlamenta Gregor Virant, odbila je u četvrtak prijedlog Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) o nadležnosti za rad državnog odvjetništva.

Prijedlog premijerove stranke da ministar za pravosuđe i javnu upravu Senko Pličanič bude privremeno zadužen za rad tužiteljstva, ali samo na godinu dana, te da odmah ponudi ostavku ako se ocijeni da u tom roku nije došlo do bitnog napretka u progonu gospodarskog kriminala, Virantova je stranka ocijenila neprihvatljivim.

"Takav je prijedlog nedoličan, sadržajno nekonzistentan i znači podcjenjivanje naše stranke kao koalicijskog partnera", navela je u četvrtak u priopćenju za javnost Građanska lista koja je predlagala da Pličanič kao njihov član bude zadužen za rad tužiteljstva u cijelom mandatu.

Prema novom zakonu o vladi, kojega je predložila sadašnja vlada i usvojio parlament, upravna nadležnost za rad tužiteljstva dodijeljena je ministarstvu unutarnjih poslova koje vodi član Janšine stranke, ministar Vinko Gorenak. Do izbora nove vlade tužiteljstvo je potpadalo pod ministarstvo pravosuđa.

Oporbeni lideri Borut Pahor i Zoran Janković zatražili su nedavno da ustavnost takva novog rješenja procijeni Ustavni sud. U pozadini su sumnje o mogućem utjecaju vlade na rad pravosudnih ustanova jer korupcijska afera Patria, u kojoj se Janša pred slovenskim sudom brani od optužbi da je pogodovao finskom proizvođaču oklopnih vozila u vrijeme svog prvog premijerskog mandata, još nije doživjela puni epilog.

Do pravorijeka Ustavnog suda upravna nadležnost za rad slovenskih tužitelja i dalje ostaje u ministarstvu unutarnjih poslova, a ne ministarstva pravosuđa i javne uprave u kojemu je Virantov ministar. Naime, postojeći zakon o vladi i koalicijski ugovor koji je to regulirao mogu se mijenjati samo dogovorom svih pet stranaka koje su ga potpisale.

Virant je izjavio da ministru unutarnjih poslova Vinku Gorenjaku "želi mnogo uspjeha" u borbi protiv gospodarskog kriminala, ali da i dalje smatra kako bi bilo bolje da je za tužitelje zaduženo ministarstvo pravosuđa.

Od sadašnjeg rješenja Građanska se lista ogradila tvrdnjom da je ono isključivo rezultat želje najveće stranke u vladi, ali da ne isključuje da bi u budućnosti moglo doći do drugačijeg rješenja.

Virant je u kampanji pred parlamentarne izbore, koji su održani početkom prosinca prošle godine, izjavljivao da ni Janša ni Janković, ako dođu na premijerski položaj, ne bi smjeli imati svoje ministre ni u ministarstvu unutarnjih poslova niti u ministarstvu pravosuđa, ako su pod istragom ili se protiv njih vodi sudski proces.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika