09.03.2012. / 15:25

Autor: Hina

Ima prostora za poboljšanje zakonskog okvira o financiranju političkih stranaka

Na okruglome stolu "Kako učiniti financiranje političkih stranaka preglednijim", održanom danas u Hrvatskome saboru, istaknuto je da je zakonski okvir dobar, ali ima i mogućnosti njegova poboljšanja, osobito u sustavu kažnjavanja, oglašavanja i financiranja pretkampanje.

Arsen BaukArsen BaukNa okruglome stolu "Kako učiniti financiranje političkih stranaka preglednijim", održanom danas u Hrvatskome saboru, istaknuto je da je zakonski okvir dobar, ali ima i mogućnosti njegova poboljšanja, osobito u sustavu kažnjavanja, oglašavanja i financiranja pretkampanje.

Svrha skupa, održanog u organizaciji Transparency Internationala Hrvatske, bila je analizirati prvu godinu primjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te razmotriti mogućnosti njegova unaprjeđenja.

Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je kako, kad je riječ o financiranju političkih stranaka, treba posebnu pozornost treba usmjeriti na financiranje pretkampanje, cjenik oglašavanja u kampanji (osobito popusti) te stalno voditi društveni dijalog jer, kako je rekao, stranke ne mogu biti zatvorene. Upozorio je da ih građani doživljavaju kao zatvorene organizacije koje često rade na njihovu štetu pa je potrebno razbiti tu predrasudu i ojačati povjerenje građana u politički sustav. Ocijenio je kako je, s obzirom na novi zakon, predizborna kampanja za prošle parlamentarne izbore bila transparentnija kad je riječ o financiranju od one iz 2007., kada su nevladine udruge upozoravale na nerazmjer stvarnih i prikazanih troškova. Također je podsjetio da se, iako ne želeći politizirati to pitanje, danas neki ograđuju od toga tvrdeći da nisu znali.

Predstavnica Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj za javne financije i javnu upravu Paulina Stanoeva upozorila je da je financiranje političkih stranaka visoko rizično za korupciju i da je važno uspostaviti kvalitetan sustav revizije i kontrole te zadobiti povjerenje javnosti. "Izbori su bili dobar korak u tome smjeru i zabilježene su samo manje nepravilnosti, no postoji prostor za poboljšanje, primjerice u financiranju pretkampanje i sankcioniranju nepravilnosti", dodala je.

Važno je da je u Hrvatskoj poboljšana koordinacija Ministarstva financija, Državne revizije i Državnog izborbog povjerenstva kako bi se osigurao učinkovit nadzor financiranja političkih stranaka, ocijenila je Stanoeva i dodala da bi Sabor trebao imati ključnu ulogu u davanju preporuke za poboljšanje stanja.

Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti istaknuo je u vezi s donacijama kojima se krši zakon o financiranju političkih stranaka i uporabi nelegalno pribavljenog novca da je slučaj Fimi medije kao slučaj ubiranja političke rente presedan i točka preokreta te je upozorio na korištenje javnih resursa za stranačke potrebe i primanje novca u zamjenu za davanje pogodnosti nakon preuzimanja vlasti.

Sudac Vrhovnoga suda i predsjednik GRECO-u najvažnijeg europskog antikorupcijskog tijela Marin Mrčela rekao je govoreći o međunarodnim iskustvima da financijska revizija omogućuje učinkovitu kontrolu poslovanja stranaka, no kazne često ne odgovaraju ili ih uopće nema, a nepravilnosti rijetko izlaze na svjetlo dana.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika