13.03.2012. / 09:55

Autor: Deutsche Welle

Tragični incident ugrozio sigurnost Makedonije

Val nasilja potresao je prošlog tjedna Makedoniju. Uzrok je jedan tragičan incident, a žestina ukazuje na labilnost međunacionalnih odnosa u toj zemlji. U zadnja 24 sata nema incidenata što je znak smirivanja situacije

IlustracjaIlustracjaSve je počelo jednom banalnom svađom oko parkirališta 28. veljače u Gostivaru, gradu u zapadnom dijelu Makedonije. Svađa je prerasla u fizički napad dvojice mladića, na što je 39-godišnji vozač automobila reagirao prvo upozoravajućim, a zatim i smrtonosnim pucnjevima iz pištolja. Tako je u medijima opisan tijek događaja. Odlučujuće za dramaturgiju ove tragedije je da su ubijeni mladići albanske nacionalnosti, a ubojica je etnički Makedonac, uz to još i policajac.

Napadači mladi, žrtve slučajne

Prve, ali žestoke reakcije, uslijedile su dva dana kasnije - na demonstracijama nekoliko tisuća Albanaca u Gostivaru skandirane su uvrede na račun etničkih Makedonaca i države Makedonije, a nakon toga razbijeni su izlozi i opljačkane radnje čiji su vlasnici Makedonci. Demonstracija je bilo i u Tetovu. Nakon određenog predaha događaji su kulminirali desecima napada na putnike u autobusima gradskog prometa u Skopju i na prolaznike u raznim dijelovima grada, ali i u Tetovu, a jedan incident je registriran i u Prilepu. Akteri napada, oni koji su dosad identificirani - ukupno njih 28, pripadnici su obiju etničkih grupa, uglavnom mladi - najmlađi ima 11 godina. Žrtve napada su slučajne, a nastradalo je 30-ak ljudi. Neki su završili u bolnici, ali na svu sreću, nije bilo smrtnih slučajeva.

"Stanje jednog bolesnog društva"

Javnost je zgranuta. Očito je da su međunacionalni odnosi u Makedoniji krhki. Bilo kakav incident odmah dobije politički karakter i izaziva međunacionalnu napetost. Sportski događaji su posebno poprište verbalnih, a često i fizičkih međunacionalnih obračuna navijača. Nasilje među mladima je ionako u porastu: prošle godine je bilo vise tučnjava, često - mada ne uvijek - s međuetničkim obilježjem.

Mladi su najpodložniji raznim utjecajima - i zbog toga i zloupotrebljavani u političke svrhe. "Na Facebooku susrećem i takva pisanja, koja ne samo da ne osuđuju ubojstvo dvojice momaka albanske nacionalnosti, nego čak ističu obrnuto. Pitam se kakvo nam postaje društvo - jer je ovo stanje jednog bolnog društva, za koje je pitanje gdje mu je perspektiva. Incidenti u zadnje vrijeme su dio jedne politike koja se gradi u Makedoniji. Javne manifestacije političara utječu na događaje u zemlji", komentira za DW Nazmi Malici, sveučilišni profesor iz Skoplja.

Međuetničko povjerenje - uvijek prioritet

I pored apela s vise strana za smirivanje strasti, u raspravi u parlamentu Makedonije vlada je optužena za "linč" Albanaca u zemlji, ali su takvi nastupi ocijenjeni i kao "govor mržnje". Premijer Nikola Gruevski je energično odbacio sve optužbe da iza incidenata stoji vlada, navodno da bi povećanje tenzija bilo argument za pritisak za prijem Makedonije u NATO. „Idiotskiju tezu dosad nisam čuo“, rekao je Gruevski.

Analitičar društvenih zbivanja Mirjana Maleska, profesor političkih znanosti na Stulovom univerzitetu u Tetovu, u izjavi za DW naglašava: "Ako tragično ubojstvo zbog parking-prostora u Gostivaru može da ugrozi sigurnost države, s pravom se možemo upitati: što smo radili u međuvremenu? Čime su se, kao prioritet, bavili vlada, politika i političari? U društvu kao što je makedonsko, koje je prije 11 godina izašlo iz međuetničkog konflikta, građenje međuetničkog povjerenja uvijek mora da bude prioritet", kaže Maleska.

Autor: Zoran Jordanovski

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Optužnica za terorizam protiv petorice muškaraca

Optužnica za terorizam protiv petorice muškaraca

Makedonska policija podigla je optužnice za terorizam protiv petorice muškaraca optuženih za pripadnost "radikalnoj muslimanskoj skupini" i… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 13.03.12. 21:17

Mirjana Maleska,poštovano ime na skopskom univerzitetu,se pita ..što je makedonsko društvo radilo po pitanju uzroka međunacionalnih sukoba 2000 god. ? Moramo pratiti statistiku.Broj Albanaca permanentno raste a Makedonaca pada.Danas ima 28%Albanaca i 62 % Makedonaca.Podaci su ogoljeli ali,dodajući toj dinamici neevropski pritisak Grčke na R. Makedoniju,i ne bivaju samo brojevi. R.Makedonija sa svojim demokratskim i transparentnim političkim vodstvom radi sve što je moguće da se ,na žalost,povjesne silnice smanje.Evropske integracije su garancija za miran suživot.Zašto Grčka svojom opstrukcijom otežava R.Makedoniji taj put?Do priznavanja Kosovu državnost,a s obzirom na srpske velikosrpske planove,još je imalo nekog smisla,danas apsolutno Grčka ne koristi miru na Balkanu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika