14.03.2012. / 17:10

Autor: Hina

Cijena života u Afganistanu svega 210 američkih dolara

Život Afganistanca, ako ga oduzme vojnik NATO-a, različito se vrednuje a izraženo novcem bolje je da civil padne od njemačke ili talijanske nego od američke ili britanske ruke, pokazuju podaci nevladine udruge za ljudska prava CIVIC, objavljeni u srijedu.

Život Afganistanskih civila različito se vrednujeŽivot Afganistanskih civila različito se vrednujeŽivot Afganistanca, ako ga oduzme vojnik NATO-a, različito se vrednuje a izraženo novcem bolje je da civil padne od njemačke ili talijanske nego od američke ili britanske ruke, pokazuju podaci nevladine udruge za ljudska prava CIVIC, objavljeni u srijedu.

Za ubijenog civila britanske snage isplaćivale su 210 američkih dolara, dok su njemačke snage isplatile i 25.000 dolara, pokazuje studija.

Civilne žrtve tijekom NATO-ovih operacija protiv pobunjenika glavni su prijepor između afganistanske vlade i zapadnih saveznika, a stanje se krajnje pogoršalo pokoljem 16 civila, među kojima je devetero djece, što ga je počinio američki vojnik u Kandaharu u nedjelju.

Ne zna se koliku će svotu Sjedinjene Države ponuditi obitelji žrtava za pokolj u Kandaharu gdje je 11 žrtava iz jedne te iste obitelji. SAD uobičajeno plaća 2.500 dolara za ubijenog civila u legalnim operacijama kao što su zračni udari, navodi CIVIC koji studiju provodi dvije godine i redovito je nadopunjava.

"Strijelac koji ubije civila time jasno krši ratno pravo, ljudska prava i američko vojno pravo. U takvim situacijama, pozivamo na odgovornost i pravdu te odštetu za počinjenu štetu", rekao je za Reuters Trevor Keck, istražitelj CIVIC-a.

Britanske snage isplaćivale su između 210 i 7.000 američkih dolara, dok su njemački vojnici u sastavu NATO-a u Afganistanu isplatili 20.000 dolara u gotovini i darovali vozilo vrijedno 5.000 za ubojstvo tri osobe na kontrolnoj točki 2008., navodi se u izvješću.

Italija je 2009. isplatila 13.500 dolara obitelji ubijene 14-godišnje djevojčice.

Na temelju intervjua s vojnicima NATO-a i afganistanskim civilima CIVIC je zaključio da je odšteta i isprika ključ za smanjenje neprijateljstva naroda prema stranim vojnicima. Međutim, pri dobijanju odštete obitelji žrtava moraju odraditi gotovo nemoguću misiju. Prema propisima često nepismeni seljaci dužni su ispravno odrediti postrojbu koja je došla u njihov dom i zatim se nesigurnim cestama zaputiti u njezinu bazu, koja je ponekad udaljena stotinama kilometara. Većina seljana ne razlikuje jasno vojničke oznake kako bi odredila iz koje je zemlje članice NATO-ov vojnik koji je ubio žrtvu.

Pripadnici NATO-a ubili su u 2011. 410 civila, za 4 posto manje u odnosu na 2010., prema UN-ovim podacima. Ukupno je ubijeno više od 3.000 civila u 2011.

Afganistanac Maruf Nazir objašnjava kako je Amerikancima jasno da su "Afganistanci siromašni i očajni" i nemaju izbora. "Oni znaju da im (afganistanska) vlada neće pomoći. A kad nemate moći prisiljeni ste uzeti novac i još zahvaliti tim istim ljudima koji su ubili vašu obitelj. Što vam drugo preostaje?"

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 14.03.12. 21:56

Lep cenovnik, nema sta! Neko pobije civile, prebace ga u bazu u maticnu zemlju, da se malo sredi, a porodici se isplati neka sica da svi budu zadovoljni.
Ali prvo treba dokazati da je neko namerno ili slucajno ubio civila. A to moze i da se ne desi. Da li je neko odgovarao za ubistvo 14 civila u Iraku, iako su americki piloti helikoptera dokazano ubili te ljude?

http://www.guardian.co.uk/world/2010/oct/22/apache-helicopters-kill-iraqi-civilians

Umesto toga, uhapsili su Maninga za odavanje te tajne i sad mu prete dozivotnim zatvorom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika