26.03.2012. / 16:15

Autor: Nacional.hr

Sud presudio: Banka nije smijela podići fiksnu kamatnu stopu

Neimenovani klijent dobio je spor protiv KBC banke zbog podizanja fiksne kamate na stambeni kredit

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU Srbiji je donesena prva sudska presuda u korist fizičke osobe, a ne banke, piše Blic.

Neimenovani klijent dobio je spor protiv KBC banke zbog podizanja fiksne kamate na stambeni kredit. Iz Udruženja bankarskih klijenta Efektiva kažu kako je ovo 'prvi slučaj da je sud presudio kako banka nije smijela promijeniti fiksnu kamatu na stambeni kredit uz obrazloženje kako je to u skladu sa njenom poslovnom politikom'.

Klijentu koji je htio ostati anoniman banka je u listopadu 2010. godine podigla kamatu s jedan na 3,5 posto. U ugovoru sa bankom piše kako je kamata za stambeni kredit u francima određena kao zbroj fiksne kamate i šestomjesečnog libora. Pojasnimo kako je libor londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa. Ona je i promjenjiva kamatna stopa koja se obračunava na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala. U jednom članku ugovora ipak je pisalo kako banka ima pravo mijenjati kamatu u skladu sa promjenom svojih poslovnih ugovora.

Spor je trajao godinu dana i suci su na kraju poništili tu odredbu ugovora. Objašnjavaju kako je banka prekršila Zakon o obaveznim odnosima i kako će klijentu morati vratiti novac koji je platio iznad prvobitno ugovorene kamate. Riječ je o sumi između 1 000 i 5 000 eura. Dodajmo kako u Srbiji ima oko 35 000 stambenih kredita u francima na koje su banke podizale kamatnu stopu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika