27.03.2012. / 14:48

Autor: Hina

Uvodi se odličje Junaka Domovinskog rata

Uvodi se odličje Junaka Domovinskog rata koje će nositi ime Blage Zadre, poginulog zapovjednika obrane vukovarskog Borova naselja, najavio je ministar obrane Ante Kotromanović u Vukovaru, koji je posjetio danas zajedno s ministrima branitelja, zdravlja i turizma Predragom Matićem, Rajkom Ostojićem i Veljkom Ostojićem.

Ante KotromanovićAnte KotromanovićUvodi se odličje Junaka Domovinskog rata koje će nositi ime Blage Zadre, poginulog zapovjednika obrane vukovarskog Borova naselja, najavio je ministar obrane Ante Kotromanović u Vukovaru, koji je posjetio danas zajedno s ministrima branitelja, zdravlja i turizma Predragom Matićem, Rajkom Ostojićem i Veljkom Ostojićem.

Četvorica ministara su položili vijence i zapalili svijeće na mjestu masovne grobnice na Ovčari te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a potom su ispred zgrade Gradskog Poglavarstva održali zajedničku konferenciju za novinare.

Ministar branitelja Predrag Matić je istaknuo kako će odličje Junak domovinskog rata biti iznad odličja Nikole Šubića Zrinskog i kneza Domagoja. "Dobit će ga oni koji su najzaslužniji za obranu Hrvatske, a kriteriji će biti vrlo strogi," kazao je Matić.

"Nakon Domovinskog rata Blago Zadro, Marko Babić i drugi hrvatski branitelji moraju biti junaci Domovinskog rata," poručio je ministar obrane Kotromanović dodajući kako bi se to odličje dodjeljivalo poginulim ili umrlim braniteljima koji su časno obnašali svoju dužnost i bili moralni i ljudski autoriteti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o milijunskim potraživanjima koje ministarstvo ima prema brojnim zakupcima vlastitih prostora kazao je kako se u zadnje vrijeme pokušava i tu uvesti reda. Sve ono što su naše obveze mi moramo izvršavati ali se moraju izvršavati i obveze prema nama kazao je.

Komentirajući prvih 100 dana svoga mandata Kotromanović je naveo kako je napravljen preustroj Ministarstva obrane i smanjen broj djelatnika za 100 ljudi, a u tijeku je, rekao je, reforma Glavnog stožera kojom će se smanjiti broj generala i brigadira. Prema njegovim riječima ove godine iz Oružanih snaga otići će osam generala i 20 brigadira.

"HV je spremna izvršavati sve svoje zadaće. Donijet ćemo ove godine odluku o višenamjenskom borbenom zrakoplovu i nabavci dva ophodna broda. Točno znamo što nam je činiti a 2014. godine napravit ćemo konačnu verziju Ministarstva obrane koje mora biti brže i efikasnije," najavio je Kotromanović dodajući kako će HV biti "mrvicu manja" ali ne u ljudima koji će izvršavati zadatke, već u administraciji.

Ministar turizma Veljko Ostojić je najavio konzervaciju u Domovinskom ratu stradalog vukovarskog Vodotornja, koji je jedan od simbola obrane Vukovara 1991. godine.

"Svi oni koji žele saznati što se 1991. godine dogodilo u Vukovaru moraju osobno doći u ovaj grad," poručio je. Rekao je kako će se svi turistički projekti koji iz Vukovara budu kandidirani za financiranje ili sufinanciranje preko Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice razmatrati s posebnom pozornošću.

Rekao je također kako je ministarstvo voljno financirati djelatnost Spomen doma Vukovar, ali da bi se u pravilu svi muzeji trebali potruditi da dio prihoda namaknu iz komercijalnih poslova.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je kako se, kad je riječ o vukovarskoj Općoj bolnici, bez obzira na sve financijske probleme u njezinom poslovanju zbog ogromnih zasluga u Domovinskom ratu ne može gledati neisplativost poslovanja te zdravstvene ustanove. Također je poručio kako položaj ravnateljice Vesne Bosanac nikada neće biti upitan.

Prema njegovim riječima, vukovarskoj bolnici nedostaje specijalista, a njezinim kapacitetima trebali bi se služiti i građani susjednih Vinkovaca i Osijeka kako bi se smanjile liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u ta dva grada.

Liste čekanja se u prvih šest mjeseci mandata ove vlade moraju dovesti u medicinski prihvatljive granice, rekao je.

Nakon konferencije za novinare ministri Ante Kotromanović, Predrag Matić i Rajko Ostojić susreli su se s hrvatskim braniteljima, a Veljko Ostojić s predstavnicima turističke zajednice Grada Vukovara i Županije vukovarsko-srijemske. Nakon toga je predviđen i posjet vukovarskoj Općoj bolnici.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 15:54

kada će radnici DIOKIa, Kamenskog, Jadrankamena i slčno dobiti orden junaka borbe protiv masovnih zločina privatizacije!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika