30.03.2012. / 09:27

Autor: Hina

Mađarskomu predsjedniku oduzeli doktorat zbog plagiranja

Odluka budimpeštanskoga sveučilišta Semmelweisa da Schmittu oduzme doktorat pljuska je i Orbanu koji ga je 2010. uoči parlamentarnoga imenovanja na petogodišnji mandat opisao kao najpogodnijega kandidata

Pal SchmittPal SchmittMađarski predsjednik Pal Schmitt u četvrtrak je ostao bez doktorata, pošto je višemjesečno natezanje oko mogućega plagijata naškodilo ugledu njegova ureda, a čuli su se i pozivi da podnese ostavku.

Njegov je položaj uglavnom ceremonijalan, ali ostvario je i određenu ulogu u korist svoga saveznika premijera Viktora Orbana jer je potpisao sporne reforme poput retroaktivnoga oporezivanja i uzimanja 14 milijarda dolara iz mirovinskih fondova, a da nijednom nije iskoristio pravo veta.

Odluka budimpeštanskoga sveučilišta Semmelweisa da Schmittu oduzme doktorat pljuska je i Orbanu koji ga je 2010. uoči parlamentarnoga imenovanja na petogodišnji mandat opisao kao najpogodnijega kandidata.

Schmitt, 69-godišnji dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u mačevanju, tvrdi da nije kriv, a optužbe ne prestaju otkako je novinski portal hvg.hu u siječnju objavio kako su veliki dijelovi njegove doktorske disertacije iz 1992. prepisani od drugih autora bez navođenja izvora.

Semmelweis je proveo vlastitu istragu i oduzeo Schmittu naslov uz obrazloženje da disertacija ne udovoljava znanstvenim i etičkim standardima, objavila je mađarska novinska agencija MTI.

Vezane vijesti

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika