Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Ivan Pandžić

Projekt Stubaki

Andabakova zagorska obmana

Za godinu dana istječe rok za izgradnju kompleksa s bolnicom, hotelima i ekoselom na zemljištu koje je Krapinsko-zagorska županija prepustila koncernu Jake Andabaka, a radovi nisu ni počeli, stoga je povjerenja u njegova obećanja sve manje

Jako Andabak jedan je od najvećih privatnih hotelijera u HrvatskojJako Andabak jedan je od najvećih privatnih hotelijera u HrvatskojNajveći zdravstveno-turistički kompleks u regiji koji će zaposliti 500 ljudi - tako su prije četiri i pol godine javnost i oporbeni županijski vijećnici u Krapinsko-zagorskoj županiji bili uvjeravani u opravdanost partnerstva sa Sunce koncernom Jake Andabaka. Upravo su se lomila koplja treba li prepustiti 74.000 četvornih metara zemljišta i Specijalnu bolnicu Stubičke Toplice Sunce koncernu za projekt "Stubaki". Bolnica nije prepuštena, ali jest zemljište. Prevladalo je mišljenje da investiciju od 109 milijuna eura ne treba blokirati u jednom od najvećih javno-privatnih partnerstava u Hrvatskoj.

Ovog proljeća prošle su tri godine od ukupno četiri koliko Sunce ima za izgradnju kompleksa s bolnicom, hotelima, eko-selom i popratnim sadržajima. Prva lopata još nije ni zabijena, a niti će gradnja početi do sljedeće godine - kad istječe predviđeni rok za završetak cijelog kompleksa na 180.000 četvornih metara. Iz godine u godinu iz Koncerna su uvjeravali da će "sljedeće godine početi graditi" i da novac nije problem. I ništa se nije dogodilo. Sad im prijeti da budu izbačeni iz projekta.


Jako Andabak nije jedan od onih poduzetnika koje prati loša reputacija u poslovnim odnosima s partnerima i radnicima, bilo u nekom od 12 hotela ili u poslu s osiguranjem. Naprotiv. Ali sve je manje povjerenja u njegova obećanja u Zagorju. I iz Krapinsko-zagorske županije i iz Sunce koncerna potvrđeno nam je da se sad za financiranje projekta Stubaki računa i na strukturne fondove Europske unije, što je tako različito od 2007. godine kad je natječaj proveden. Tada j Andabak obećao preuzeti na sebe sve financiranje.

"Istina, vjerojatno ne bismo prihvatili partnerstvo pod tim uvjetima", kaže Siniša Hajdaš-Dončić, sadašnji SDP-ov krapinsko-zagorski župan, upitan bi li Sunce koncern prošao na natječaju da je ponudio za izgradnju 2013. godinu kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju. "Ali mi nemamo mogućnost nikakvih sankcija dok ne protekne rok od četiri godine predviđen ugovorom", nastavlja župan.

Hajdaš-Dončić i dalje vjeruje da je projekt dobar i koristan za Zagorje, ali tvrdi da će morati reagirati. Ako do kraja ove godine Sunce koncern ne izvadi sve dozvole i bude spreman za gradnju, vjerojatno slijedi raskid ugovora i vraćanje 74.000 četvornim metara zemljišta Županiji. Andabaka će to koštati 11 milijuna kuna penala koji su dani kao jamstva da će projekt biti realiziran. Ipak, Hajdaš-Dončić ostavlja i rezervnu varijantu: "Ako i sve dozvole budu izdane, dat ću na Skupštinu ugovor o suradnji. Neka svi vijećnici odluče hoće li nastaviti taj projekt sa Suncem ili uzeti novac i tražiti novog partnera." Mladi župan posebno je zainteresiran za razvoj turizma u svojoj županiji pa nam je otkrio da je stav njihove vlasti da postojeću specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Stubičke Toplice" nipošto ne prepusti Suncu. Razlog nije, veli župan, nepovjerenje, nego stav da je bolje da postoji konkurencija i da se sadržaji iz budućeg projekta mogu nadopunjavati. Prepuštanje te bolnice bilo je najveći kamen smutnje u odnosima sa Suncem nakon natječaja prije pet godina. Sindikati su tvrdili da se sprema privatizacija pa je kompromisno odlučeno da će se održati referendum o tome hoće li bolnica ući u sastav Stubaka nakon što se izgradi cijeli turističko-zdravstveni kompleks. Sad je jasno da nikakav referendum neće biti potreban.

Sadašnji problemi s izgradnjom povod su da se podsjetimo i kako je natječaj uopće bio proveden. Sunce je 2007. samo nekoliko mjeseci prije kupilo dio zemljišta koje ulazi u projekt. U iznimno kratkom roku od dva mjeseca na natječaj su se javili zagrebački građevinar Ingra i Sunce koncern. Ingra je te 2007. godine ponudila čak 148 milijuna eura ulaganja naspram 109 milijuna eura od Sunca. Ali je Ingra za dlaku izgubila. Imali su bolje ocjene u četiri od šest elemenata, ali koncept i poslovni plan im je ocijenjen nedovoljno dobrim. Žalili su se na diskriminaciju i Vladi, ali Sunce je pobijedilo. Nekoliko mjeseci nakon toga objavljena je odluka da će u Sunce koncern ući grčki fond Marfin Investment Group. Iako je najavljeno da Grci kupuju 75 posto Sunca za čak 150 milijuna eura, na kraju je kupljeno 49,9 posto za 90 milijuna eura. I tada se šuškalo da je Andabaku i taj projekt sa županijskim zemljištem samo poslužio za podizanje vrijednosti tvrtke i da i ne namjerava graditi, nego ga preprodati.

Dodatno nezadovoljstvo Suncem u županijskim liječničkim krugovima eskaliralo je nakon što je Andabak lani otvorio bolnicu Sv. Katarina u novoj bolnici u Zaboku. Zabočka bolnica u ožujku se našla u središtu skandala zbog nezakonite operacije djece, ali ugovor s Andabakom je drukčije prirode. Nova bolnica vrijedna je 300 milijuna kuna, a godišnje država i Županija za otplatu kredita izdvajaju 13 do 14 milijuna kuna, ovisno o kamatama. I kad je bila gotova za tako velik novac, ostao im je višak prostora. Pa su ga iznajmili tvrtki iz sastava koncerna Sunce koja je otvorila specijalnu bolnicu za ortopediju, kirurgiju, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Najavljena je kao vrhunska bolnica u kojoj će se liječiti nogometaši, ali sad ipak posluje s gubitkom.
Cijena najma oko 2200 četvornih metara godišnje iznosi nešto više od milijun kuna. Privatna bolnica je tako u javnom objektu koji se otplaćuje javnim novcem. Kap koja je prelila čaušu bile su najave iz Sunce koncerna da je bolnica Sveta Katarina tek prva faza, a nakon nje slijedi projekt Stubaki. U liječničkim krugovima to je protumačeno kao obmana. "Nitko nije spominjao da će Sunce u sklopu projekta Stubaki otvoriti bolnicu unutar naše bolnice, ali to je čudnim putovima nekako prošlo. Oni imaju znatno manje troškove nego da su sami sagradili objekt, a u blizini na raspolaganju su svi laboratoriji i infrastruktura bolnice. Tako se privatno zdravstvo razvija na javni račun", kaže liječnik čiji je identitet poznat redakciji.

I taj slučaj ponovo otvara dilemu o privatnom zdravstvu naslonjenom na javne zdravstvene fondove, temu koja je već otvorena u vezi s Medikolom i Svetom Helenom. U slučaju bolnice Zabok stvari su za nijansu drukčije. Prvo, zato što još nema ugovor sa Zavodom za zdravstveno osiguranje. Drugi je razlog posljedica poznate hrvatske politike predomišljanja. Sporni objekt unutar zabočke bolnice u koji se uselilo Sunce trebao je biti dnevna bolnica kad se počeo graditi. Međutim, kad je ministar postao Neven Ljubičić, odustalo se od dnevnih unutar općih bolnica. Novca za opremu nije bilo, pa je iznajmljena - na javnom natječaju. "Iza te odluke čvrsto stojim. Inače bi prostor bio prazan, a ovako bolnica od najamnine dobiva prihod, dok su Zagorci dobili i novi sadržaj poput magnetske rezonancije", drži župan Hajdaš-Dončić.

O tome zašto Jako Andabak dosad nije počeo raditi projekt Stubaka ima raznih teorija. Od toga da nema novca, pa do toga da ga je koštalo povjerenje u prijatelja, nekadašnjeg ministra Dragana Primorca. Kad se navodno Primorac vratio iz Izraela, predložio je da se u Stubakima izgradi nova specijalna bolnica umjesto dvorane koja nije predviđena planom. Andabak ga je poslušao, a promjene planova stajale su ga skoro dvije godine vremena. Rezultat je bio drukčiji projekt nego što je usvojen na natječaju. Ipak, sve je rađeno uz suglasnost predstavnika Županije.

Sam Andabak poručio je da donekle razumije kritike i nepovjerenje, ali da projekt Stubaka sigurno gradi. "Dokazat ćemo da je to vrlo uspješan projekt i u zdravstvenom i turističkom smislu. Ako mene pitate, da sam znao da će uslijediti ovakva kriza, možda ni ja ne bih ušao u ovaj projekt 2007. Ali sad ćemo ga završiti", poručio je Andabak. U otvorenom razgovoru ističe niz objektivnih poteškoća na koje je naišao, poput raznih dozvola i spore promjene planova. Tvrdi da nisu htjeli žuriti, a samo izmijenjeni urbanistički plan uzeo im je puno vremena. "Nama bi odgovaralo da dobijemo barem dio novca od EU, ali to nije razlog zbog kojega još nismo počeli graditi. Ako u Europi odluče da će se moći financirati i ovakvi zdravstveno-turistički projekti, počet ćemo gradnju na jesen 2013. godine. I bez toga imamo novca i financijera i ako novca od EU ne bude, počinjemo graditi u proljeće sljedeće godine. Svih pet objekata radit ćemo paralelno i, kad jednom počnemo, u roku od 12 do 14 mjeseci sve će biti gotovo", poručuje Andabak.
Iako se vidi da mu nije drago čuti kritike, ipak zrači silnim optimizmom. Uvjeren je da će na kraju, bez obzira na produžetak rokova, imati isplativ projekt koji će donijeti nove sadržaje u Zagorje. Ne bi mu se svidjelo da Županija raskine ugovor s njim, vrati zemljište i uzme 11 milijuna kuna. Ali, kaže, čak i tada bi nastavio graditi na svom dijelu. S ponosom pokazuje konačni plan uređenja i projekcije budućih objekata. Specijalna bolnica umjesto dvorane čini glavni dio njegova projekta. Tu su i tri hotela s ukupno 700 ležajeva. Jedan će imati pet zvjezdica, a druga dva po četiri. U sklopu projekta su i wellness centar i aquapark, promenada u zelenilu i eko-etno-selo.

Kao potvrdu svoji dobrih namjera ističe kupnju hotela "Kaj" u Mariji Bistrici i najam od prostora od zabočke bolnice. "I u jednom i drugom objektu obučavamo djelatnike za Stubake. Da nismo uzeli u najam bolnički dio, on bi i sad bio prazan. Uz opremu, naše ukupno ulaganje u Sv. Katarinu je između 70 i 80 milijuna kuna. Postignuta je obostrana korist", kaže Andabak i poručuje svojim kritičarima: "Razlika između uspješnih i neuspješnih je u tome što uspješni uvijek nađu pravi put."

Projekt Stubaki zato će biti velik test Andabakove vjerodostojnosti, ali i velikog ugleda koji je godinama stjecao u Hrvatskoj. Vrijeme za pronalaženje uspješnog puta za završetak ovog projekta istječe mu za godinu dana. I ovisit će o tome hoće li uspjeti ponovo nagovoriti zagorske vijećnike na produžetak rokova.

Vezane vijesti

Stubičke toplice postat će rehabilitacijski centar za svjetske sportaše

Stubičke toplice postat će rehabilitacijski centar za svjetske sportaše

Prošlog tjedna u Stubičkim toplicama najavljen je veliki projekt izgradnje rehabilitacijskog centra za vrhunske sportaše. Na predstavljanju plana da… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.04.12. 11:49

Andabak se obogatio na sistemu "Piramida sreće",lancu u kojemu je stvorio tu piramidu kojoj je bio na vrhu.Şklapao je godinama deale sa politikom,sa pravosuđem,sa tajkinima,direktorima firmi tipa pivore i sve što je imalo zaposleno.Raznim inžinjerinzima i pogodovanjima,stvorio je mrežu financijskih sljedbenika gdje je svaki u lancu imao šansu da ostvari dobit.Ovisno o "sposobnostima"pojedinca.Andabak,na čelu piramide(bolje reći na vrhu),je dobivao najviše.I eto ga posvuda.Čisti kuhar manipulacije,postaje u ovoj držćavi uzoriti kooperant države.To je sva jad i bijeda hrvatske stvarnosti.
Kako se sve odbilo o glavu hrvatskim veleumnicima u njihovoj glupoj megalomaniji,tako će biti i sa Andabakom.Promašaj i prijevara.Još samo malo i živi bili pa vidjeli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika