Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Vojislav Mazzocco

Zakon o javnoj TV

Laburisti i samoupravljači žele preuzeti HRT

Sporni Vukšić-Zlataričin prijedlog izmjena Zakona o HRT-u predviđa da saborski Odbor za medije i odabrani novinari odlučuju o svim važnim ljudima kuće

Šef uprave HRT-a Josip Popovac prema izmijenjenom zakonu neće uspjeti zadržati stolicuŠef uprave HRT-a Josip Popovac prema izmijenjenom zakonu neće uspjeti zadržati stolicuPosljednjih dana se po Markovom trgu, ali i po "prisavskom" trgu, naveliko priča da su rukovodećoj garnituri HRT-a s predsjednikom Uprave Josipom Popovcem na čelu odbrojani dani. Njihovu sudbinu konačno bi trebali zapečatiti saborski zastupnici već tijekom ovog mjeseca i to po hitnoj proceduri. Naravno, bude li sve išlo po planu koji su pod kapom Ministarstva kulture RH skovali autori famoznog "Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji" od 19. ožujka 2012., dokumenta čiji je primjerak Nacional uspio pribaviti iako ga autori dobro skrivaju od javnosti. Prođe li taj zakon kroz saborsku proceduru kako se autori nadaju, više nego aktualni vladari Prisavlja stradat će sam HRT.


Iako je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić-pod čijim je skutima predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić sa suradnicima u najvećoj tajnosti priredio taj dokument koji na samo 12 stranica prijedloga izmjena još relativno friškog novog Zakona o HRT-u (a koji u praksi, nakon dugačkih priprema, mukotrpnog razdoblja javnih rasprava i vrlo složene procedure, još nije pošteno uspio ni zaživjeti)-izabrala "obranu šutnjom" kad je posrijedi ta tema, u javnost su ipak već procurili neki dijelovi spornih izmjena tzv. Vukšićeva zakona o HRT-u.

Da u tome ima istine, mogla se javnost uvjeriti i iz mnoštva javnih istupa dotičnog (ko)autora tog dokumenta Branka Vukšića, uz HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha nedvojbeno najžešćeg kritičara sadašnjeg HRT-a. Tako je Vukšić koristio svaku medijsku priliku da zagrmi kako stanje na Prisavlju nikad nije bilo gore, pumpajući kaos na javnoj radioteleviziji do neviđenih razmjera, mnogo većih nego što on to uistinu i jest, pa je tako izjavljivao kako je "Stanje na HRT-u alarmantno, u 21 godini nije bila gora situacija" i to zato što "ljudi koji vode HRT ne znaju što je javna televizija i javni servis".
A kako ih on razumije jasno je već u prvim člancima spomenutog dokumenta izmjena Zakona o HRT-u, u kojem se kotač povijesti vraća na onaj prastari, odbačeni Zakon o HRT-u prema kojem su javnu radioteleviziju vodili glavni ravnatelj i Ravnateljstvo HRT-a. Najveća inovacija novog Zakona o HRT-u, koja je još na snazi, bila je uvođenje institucije tročlane Uprave HRT-a s predsjednikom Uprave na čelu (kako i priliči svim javnim ustanovama i poduzećima). No, to je rješenje predloženim izmjenama odbačeno i sve se vraća na (pra)staro, toliko puta kritizirano i na kraju odbačeno kao preživjelo i loše. Ponajprije zbog toga što je prema njemu javnom televizijom na račun tv pretplatnika "ravnala" (vladajuća) politika, a ravnatelji i ravnateljstva su bili samo fikusi i instrumenti u njihovim rukama, što se onda u koncentričnim krugovim prenosilo i na sam program javne radiotelevizije, a tako bi moglo biti i opet.

Tako u članku 5. spomenutih izmjena i dopuna Zakona, pod naslovom "Ravnateljstvo HRT-a", autori pod stavkom 3. propisuju kako glavnog ravnatelja HRT-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor. Međutim, procedura je vrlo zanimljiva: javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a objavljuje Nadzorni odbor HRT-a, koji zaprima ponude i utvrđuje ispunjavaju li one uvjete iz natječaja (dakle, NO obavlja samo taj "administrativni" dio), dok razgovore s kandidatima obavlja saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije (dakle, Vukšić i društvo) te svoj prijedlog izabranog kandidata podnosi Saboru na imenovanje! Dakle, nema sumnje da će novi glavni ravnatelj HRT-a biti "čisti politički igrač", odnosno onaj koga Vukšićevi i Lesarovi laburisti odluče instalirati na Prisavlje te tako odsad i izravno kontrolirati javnu radoteleviziju.

A osim što će nove članove Nadzornog odobora (taj dio inovacija postojećeg Zakona je zadržan, samo s još većim ovlastima) birati Hrvatski sabor, i to opet na prijedlog (Vukšićeva) Odbora za informiranje, informatizaciju i medije koji će nakon provedenog javnog natječaja predložiti Saboru dva člana NO-a iz redova pravnih stručnjaka, te dva iz reda financijskih "koji svoju dužnost obavljaju profesionalno (kao zaposlenici HRT-a s punim radnim vremenom)", Sabor predložene kandidate "mora" samo imenovati - dok jednog člana NO-a daje sam HRT, i to iz redova predstavnika radnika koji se imenuje sukladno Zakonu o radu. Novost je i to da predsjednik i članovi Nadzornog odbora imaju pravo na nagradu za svoj rad, koja se utvrđuje statutom HRT-a sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske o visini naknade članovima nadzornih odbora, pa se postavlja pitanje hoće li to onda novi članovi Nadzornog odbora imati zapravo "dvostruku plaću" - onu kao zaposlenici HRT-a s punim radnim vremenom i ovu koju im propisuje Vlada?
No ono što je još gore od politike i novih političkih igrača u Nadzornom odboru HTR-a, vraća se u formi nekadašnjeg samuopravljanja, i to na velika vrata. Naime, taj sporni Vukšić-Zlataričin prijedlog izmjena Zakona o HRT-u predviđa i vraćanje Ravnateljstva HRT-a u sastavu: glavni ravnatelj HRT-a, ravnatelj HTV-a, ravnatelj HR-a, ravnatelj glazbene produkcije HRT-a i financijski ravnatelj HRT-a. Svi oni su zaposlenici Hrvatske radiotelevizije, ali o njihovu izboru odlučuju - osim Nadzornog odbora - novinari i (ili) drugo osoblje koje kreativno sudjeluje u stvaranju programa unutar pojedinih ustrojbenih jedinica za koje se pojedini ravnatelji biraju. Doduše, njihovo je mišljenje savjetodavno, ali obvezno za glavnog ravnatelja HRT-a, koji objavljuje i provodi javni natječaj za imenovanje ostalih članova Ravnateljstva HRT-a. Dakle, tek nakon što glavni ravnatelj dobije dobije pozitivno mišljenje svojih "samoupravljača", može taj prijedlog proslijediti Nadzornom odboru na imenovanje.

Zanimljiva je i stavka 9. članka broj 5. koji govori o tome da prijedlog za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Nadzorni odbor upućuje (opet Vukšićevu) Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, koji predlaže Hrvatskom saboru da razriješi dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a i imenuje vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Dakle, i Nadzorni odbor i glavni ravnatelj su pod izravnom supervizijom Vukšića i njegovih laburista, a saborski zastupnici su time de facto samo "dizači ruku".

Ima tu još mnoštvo bisera, međutim autori dokumenta prijedloga izmjena Zakona o HRT-u najviše su si truda dali u poglavlju koje govori o "Zakonskom prijenosu ovlasti s Uprave HRT-a na Privremenog glavnog ravnatelja HRT-a, odnosno vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja kojeg imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije". Drugim riječima, do u pojedinosti je razrađen "scenarij" kako svrgnuti Popovca i njegovu garnituru pa se dobiva dojam da su cijele te izmjene Zakona i napravljene samo da bi se s Prisavlja maknulo sedmero ljudi.

Naime, u stavki 1. članka 19. stoji da "danom stupanja na snagu ovoga Zakona predsjednik Uprave HRT-a postaje (opet! op.a.) privremeni Glavni ravnatelj HRT-a", da bi već u sljedećoj, 2. stavki bilo pojašnjeno: "Ako osoba koja obavlja dužnost predsjednika Uprave HRT-a nakon stupanja na snagu ovoga Zakona pisano izjavi Odboru za informiranje, informatizaciju i medije da ne prihvaća dužnosti privremenog Glavnog ravnatelja HRT-a ili ako je ona spriječena u obavljanju ove dužnosti dulje od mjesec dana, prestaje joj dužnost nakon što vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije", ali bez provođenja javnog natječaja. Ima taj članak i alternativu, ali koja se bitno ne razlikuje od prethodnog, osim što je još hitrija: "Danom stupanja na snagu ovoga Zakona predsjednik Uprave HRT-a postaje privremeni glavni ravnatelj HRT-a... te obavlja dužnost do dana imenovanja vršitelja dužosti Glavnog ravnatelja HRT-a od strane Hrvatskog sabora na prijedlog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije", ali opet - bez provedenog javnog natječaja.

Drugim riječima, institucija javnog natječaja Vukšiću i njegovoj laburističkoj ekipi očito ne znači ništa, a Popovac bi trebao pripaziti kako prelazi cestu jer ako ugane nogu ili nešto slično zbog čega neće moći obavljati dužnost (opet) "privremenog Glavnog ravnatelja" mjesec dana, Vukšić i družina će mu odmah naći zamjenu (a očito su je već i pronašli). A saborski zastupnici će to hitro amenovati. I prisavski i politički kuloari tjednima bruje da se za Popovčeva nasljednika već kandidirao Goran Rotim koji sebe vidi na mjestu "kriznog upravitelja" HRT-a. Rotim je sudjelovao i na sastanku kod potpredsjednice Vlade Milanke Opačić na kojem se prisavska ekipa toliko počupala oko buduće podjele vlasti na HRT-u da ih je pouzdanica premijera Zorana Milanovića odlučila poslati na hlađenje.
Za kraj ostaje i kratko poglavlje o glavnim urednicima HRT-a koje će imenovati na prijedlog toga novog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja novo, ali ovog puta potpuno marginalizirano Vijeće HRT-a. Ali samo kao vršitelje dužnosti glavnih urednika HRT-a i tako do imenovanja "pravih" novih glavnih urednika HTV-a i HR-a, što pak znači da se na Prisavlje opet na mala vrata vraća ozloglašena "v.d. era".

Koliko će se sve to odraziti na funkcioniranje kuće i koliko bi takav scenarij dodatno pojačao "kaos na Prisavlju" možemo samo zamišljati, a o programu da i ne govorimo. Uostalom, laburisti su ionako već preuzeli kontrolu nad emisjom "Hrvatska uživo" pa tako neslužbeno doznajemo da se 60 posto pritužbi gledatelja odnosi upravo na Maju Sever i ekipu "HUŽ-a", koji prema internim statistikama na tjednoj bazi ugošćuju 40 posto upravo - laburista.

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika