19.04.2012. / 10:21

Autor: Hina

Nastavljen sirijski pokolj

Šest dana nakon uvođenja prekida vatre, diplomati UN-a su ocijenili da nisu ispunjeni uvjeti rada promatrača, nakon što je ministarstvo vanjskih poslova Sirije utvrdilo da su se vlasti i promatrači složili u pogledu 90 posto točaka protokola te misije

IlustracijaIlustracijaGlavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon preporučio je u četvrtak Vijeću sigurnosti da u Siriju pošalje misiju od 300 promatrača koji bi nadgledali prekid vatre tijekom "početnog razdoblja od tri mjeseca", dok je u srijedu ponovno prekršeno primirje sukobima u kojima je živote izgubilo 14 ljudi.

U pismu Vijeću sigurnosti Ban je ocijenio da postoje "izgledi za uspjeh" u Siriji, iako je prekid neprijateljstava jasno nepotpun.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je izrazila zabrinutost nastavkom nasilja i rekla da će biti poduzete nove mjere ako predsjednik Bašar al-Asad uništi posljednje izglede za primjenu plana međunarodnog izaslanika Kofija Annana.

Šest dana nakon uvođenja prekida vatre, diplomati UN-a su ocijenili da nisu ispunjeni uvjeti rada promatrača, nakon što je ministarstvo vanjskih poslova Sirije utvrdilo da su se vlasti i promatrači složili u pogledu 90 posto točaka protokola te misije.

Rezolucija koju je u subotu usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a zahtijeva da režim dopusti kretanje promatrača i da se ne upliće u njihove komunikacije.

I prekid neprijateljstava je jedan od preduvjeta, ali Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) ističe da se ono ne poštuje i da je u srijedu 14 ljudi poginulo.

Vijeće sigurnosti treba primiti pismo glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o uvjetima rada promatrača i UN će u danima koji slijede odlučiti hoće li ti uvjeti omogućiti povećanje misije.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika