19.04.2012. / 13:42

Autor: Milan Pavlinović

Let 3 kao šlag na torti

13. rođendan Močvare

Riječka grupa Let 3 u subotu u Močvari održat će koncert u povodu 13. godišnjice kluba.

Taj koncert je vrhunac proslave koja je započela 13. travnja nastupom LTJ Bukema i MC Conrada. Nakon koncerta slijedi indie/alter rock party Night On My Side s DJ-jem Per Le Clerom iz Šibenika. Ulaz u pretprodaji je 80 kuna, a na dan koncerta na blagajni kluba 100 kuna.

Ulaznice u pretprodaji mogu se kupiti u Močvari, Dancing Bearu, Dirty Old Shopu i Rockmarku.
Prije 13. godina, 16 travnja 1999. godine, u Runjaninovoj 2 otvoren je klub Močvara kao plod rada volontera iz neprofitne udruge građana Udruženje za razvoj kulture (URK). Članovi URK-a su godinama, organizirajući koncerte u oskudnim uvjetima Kluba studenata Filozofskog fakulteta i drugim prostorima, poticali stvaralaštvo bendova i drugih mladih ljudi, oživljavajući na taj način ratom opustošenu kulturnu ponudu grada.

U vremenima kada je dosta toga izgledalo nedostižno, preuređenje zapuštenog prostora kod Botaničkog vrta i konačno otvaranje "pravog" kluba donijelo je nadu mnogima koji nisu imali načina da svoje kreativne potrebe i ideje kvalitetno provedu u djelo. Otvorenje Močvare privuklo je tada dosta ljudi koji su željeli biti dio kluba na bilo koji način - sudjelujući aktivno u njegovom radu, nastupajući na njegovoj pozornici ili jednostavno kao dio njegove publike.
Otvoren bez ikakve potpore i nošen isključivo entuzijazmom sve većeg broja uključenih u njegov rad, klub je uskoro prepoznat kao jedan od važnijih kulturnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj. Godine 2000. Močvara se seli na svoju sadašnju lokaciju na obali Save, u prostor nekadašnje tvornice Jedinstvo koji se nalazi u vlasništvu grada Zagreba.

Osim što svojim koncertnim programom zadovoljava potrebe najrazličitijih subkulturnih skupina, Močvara je osobita i po tome što nudi raznovrsna događanja, pa se uz nastupe domaćih i stranih bendova održavaju i izložbe, slušaonice, književni i filmski programi, kazališne predstave, tribine i radionice. Vizualni identitet kluba postao je međunarodno priznat, primjerice uvršten je u knjigu Art Of Modern Rock i Galerija Močvara nalazi na popisu uvaženih institucija u državi. URK i Močvara bili su uključeni samostalno ili u suradnji s drugim udrugama u programe kao što su Otokultivator, Human Rights Film Festival, Seasplash Reggae Festival, Močvara u Karanteni, eko-kulturni festival Ponikve, Tabor u Taboru i drugi. Također, URK je od 2002. godine član saveza udruga Clubture. Trinaest godina nakon osnivanja Močvara, ali i ostali zagrebački klubovi kao što su KSET, Medika, Pogon Jedinstvo, Purgeraj, Željezničar, Spunk, nova Tvornica i brojni drugi koji "guraju stvari", neophodna mjesta koja naš grad čine gradom i ostavljalju neizbrisiv trag u životima njegovih stanovnika i gostiju.

Vezane vijesti

Slayer, Mastodon i Gojira spremaju se protresti Zagreb

Slayer, Mastodon i Gojira spremaju se protresti Zagreb

Zagreb, 6. lipnja 2012. - Veliki trojac metala, grupe koje objedinjuju povijest, sadašnjost i budućnost, Slayer, Mastodon i Gojira spremaju se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika