26.04.2012. / 19:03

Autor: Hina

Srbijanske stranke financiraju se kako žele

Predsjednik nevladine udruge "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati u četvrtak je, govoreći o financiranju srbijanske izborne kampanje, ocijenio kako se srbijanske političke stranke prema državnom proračunu ponašaju kao prema "švedskom stolu", gdje svaka uzima koliko joj treba.

Tomislav NikolićTomislav NikolićPredsjednik nevladine udruge "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati u četvrtak je, govoreći o financiranju srbijanske izborne kampanje, ocijenio kako se srbijanske političke stranke prema državnom proračunu ponašaju kao prema "švedskom stolu", gdje svaka uzima koliko joj treba.

Goati je ukazao na problem državnog, odnosno "stranačkog financiranja" putem parlamenta, podsjetivši kako su srbijanske stranke sredinom prošle godine u parlamentu dvostruko povećale sredstva koja im se dodjeljuju iz državnog proračuna, kako za izbore, tako i za aktivnosti stranaka.

Kao jedan od problema naveo je i to da se u Srbiji veliki dio bruto domaćeg proizvoda stvara u takozvanoj sivoj zoni te da se, prateći trag novca, može samo djelomice otkriti financiranje pojedine političke stranke.

"Transparentnost Srbija" podsjeća da je agencija za borbu protiv korupcije, koja se bavi prikupljanjem podataka o financiranju političkih partija, u ovoj izbornoj kampanji samo dva puta zatražila od stranaka da otkriju izvore financiranja.

Riječ je o zahtjevima oporbenoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Tomislava Nikolića u povodu nedavnog posjeta bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudolpha Giulianija, kao i vladajućoj Demokratskoj stranci (DS) Borisa Tadića zbog njegova puta na sajam u Njemačku.

Posjet Giulianija koji je, kako su prenjeli mediji, došao na poziv kandidata SNS-a za gradonačelnika Beograda Aleksandra Vučića, izazvao je veliku pozornost u srbijanskoj javnosti, posebice nakon što je u medijima upitano tko je i koliko platio njegov dolazak.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 26.04.12. 21:56

koga zanimaju Srbi danas ---cak ni ALBANCE.he,he,he


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika