27.04.2012. / 17:24

Autor: Hina

Rumunjska vlada pala, glasuje se i u Češkoj

Rumunjskoj vladi u petak je u parlamentu izglasano nepovjerenje, samo dva mjeseca nakon što je stupila na dužnost, čime se otvara mogućnost višemjesečnih političkih previranja i dvojbi glede vladinog programa štednje.

Mihai Razvan UngureanMihai Razvan UngureanRumunjskoj vladi u petak je u parlamentu izglasano nepovjerenje, samo dva mjeseca nakon što je stupila na dužnost, čime se otvara mogućnost višemjesečnih političkih previranja i dvojbi glede vladinog programa štednje.

Druga najsiromašnija zemlja u EU smanjila je plaće i povećala poreze kako bi donekle učvrstila svoje krhko gospodarstvo, ali su mjere štednje usporile gospodarski oporavak i u konačnici stajale položaja vladu na čelu s Mihaijem Razvanom Ungureanuom.

Za prijedlog da se vladi izglasa nepovjerenje glasalo je 235 zastupnika, četiri više nego što je bilo potrebno da prijedlog bude usvojen.

"Stići će nova i bolja vlada", rekao je oporbeni zastupnik Dan Rusanu.

Vladajuća koalicija izrazito je nepopularna u narodu zbog oštrih rezova u plaćama i mirovinama u zemlji u kojoj prosječna plaća iznosi 400 eura i koja ovisi o Međunarodnom monetarnom fondu u nastojanjima da održi povjerenje ulagača.

Ungureanu je vodstvo koalicije preuzeo u veljači od Emila Boca, koji je dao ostavku nakon što su prosvjedi protiv mjera štednje postali nasilni, a gospodarski oporavak je izrazito spor i lagan, zbog čega su mu bile davane male šanse za pobjedu na izborima zakazanim za studeni.

"Stanje je očito lošije nego prije i trebat će nam najmanje 10 godina da se vratimo na pravi put", rekao je 55-godišnji bukurepštanski pravnik Gheorghe Stanciu.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu mora imenovati novog premijera koji mora dobiti povjerenje parlamenta, a to bi mogao biti složen i dugotrajan postupak zbog razdora među strankama i nova vlada mogla bi se čekati mjesecima.

Ovaj rezultat zajedno s glasovanjem o povjerenju u Češkoj vladi premijera Petra Nečasa koje se očekuje kasnije u petak potvrđuje nezadovoljstvo štednjom čak i u zemljama koje nisu dio euro zone pogođene dužničkom krizom.

"Dug je najveći javni neprijatelj... Reforme kasne i zato su tako bolne. Budu li još kasnile, boljet će još više", rekao je Nečas u petak u parlamentu prije glasovanja o povjerenju.

Prošlog je tjedna Nečas iz vladajuće koalicije udaljio najmanju od triju stranaka - Javne poslove - zbog poremećenih odnosa s jednim od njezinih vođa koji je optužen za korupciju. No računa na odmetnutu frakciju te stranke koja bi trebala dati potporu njegovoj vladi na glasovanju o povjerenju.

Prije razlaza, koalicija je donijela odluku o rezanju potrošnje i povećanju poreza u ukupnoj vrijednosti od 57 milijardi kruna (oko 23 milijarde kuna), a tim će potezim najviše pogoditi srednju klasu i umirovljenike.

Prošle je subote oko 90 tisuća Čeha prosvjedovalo protiv korupcije i mjera štednje na najvećim protuvladinim prosvjedima od pada komunizma 1989.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 27.04.12. 19:04

Priča bez kraja - novac kao dug i vlade koje padaju.
patriotpokret.com.hr


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika