07.05.2012. / 14:04

Autor: Hina

Iskaz Nevenke Jurak

'Najviše je zaradio Sanader'

"Barišiću sam osobno predala 35 milijuna kuna. Svu evidenciju zam uništila jer sam se prepala da ću biti otkrivena. Osim na dugove, dio novca išao je i na ruke Sanaderu", poručila je Jurak

Photo: Zarko Basic/PIXSELLPhoto: Zarko Basic/PIXSELLPoput ostalih optuženika koji su priznali da su preko "Fimi medije" izvlačili novac iz državnih institucija i tvrtki za HDZ-ov crni fond ni Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije po kojoj je afera dobila ime, nije željela na sudu iznositi svoju obranu i odgovarati na pitanja.

"Branim se šutnjom, ostajem pri ranijim iskazima i ne želim odgovarati na pitanja", kazala je Jurak pred sutkinjom Ivanom Čalić koja je potom pročitala njene iskaze koje je u drugoj polovici 2010. dala USKOK-ovim istražiteljima, a prikazane su i snimke ispitivanja.

Nevenka Jurak je u istrazi detaljno opisala kako je zbog poznanstva s bivšim HDZ-ovim rizničarom i šefom carine Mladenom Barišićem počela sklapati ugovore s državnim institucijama i javnim tvrtkama.

Agencija kojoj je bila na čelu pritom je radila za agencijsku proviziju, a zarada je išla u crni stranački fond, iz kojega su se, među ostalim, prema iskazima ranije ispitanih svjedoka, financirale i HDZ-ove predizborne kampanje, ali i stranački dužnosnici.

Najviše novca navodno je dobio bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader kojemu je, po riječima Nevenke Jurak, ilegalno zarađen novac nosio izravno Barišić.

"Barišiću sam osobno predala 35 milijuna kuna. Svu evidenciju zam uništila jer sam se prepala da ću biti otkrivena. Osim na dugove, dio novca išao je i na ruke Sanaderu", poručila je Jurak.

"Poslovali smo tako da prvo šaljemo nepotpune ponude pa je klijent još povećavao cijene jer su znali koliko mogu potrošiti na neki projekt", kazala je Jurak. Dodala je da bi Barišiću kazala kolika je dobit ostvarena, nakon čega bi on rekao koliko mu novaca treba.

Osim niza javnih tvrtki čiji su joj se direktori počeli javljati nakon dogovora s tadašnjim premijerom Sanaderom, Jurak je potvrdila da je poslovala i s institucijama poput Ministarstva unutarnjih poslova u vrijeme dok su mu na čelu bili Ivica Kirin i Berislav Rončević.

Prisjetila se da je u jednom od dogovora u vezi medijske kampanje sigurnosti na cestama Kirina obavijestila da ima pravo na popust, na što je on rekao da "popust zanemari". Kada je ne čelo MUP-a došao Rončević dogovoreno je da se umjesto popusta poveća intenzitet prikazivanja spotova, a isti je dogovor vrijedio i kada je na čelo MUP-a došao Tomislav Karamarko, kazala je Jurak.

Iako se o tome nije govorilo, kazala je da joj je bilo jasno da je povećanje poslovanja posljedica dogovora sa Sanaderom. U konačnici tvrtka je imala toliko poslova da je 2007. zaposlila 11 osoba.

Intenzitet poslova smanjio se 2009. nakon odlaska Sanadera s premijerske dužnosti, no "Fimi medija" nastavila je sve do otkrivanja afere raditi s nekim od starih klijenata.

S čitanjem istražnih iskaza Nevenke Jurak suđenje se nastavlja sutra.

Osim nje, krivnju su priznali Mladen Barišić i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević koja je isplatnice i bilježnicu u kojoj je vodila osobnu evidencije prije uhićenja zakopala u dvorištu obiteljske kuće.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
10/7/09

Anemona, 07.05.12. 15:14

Kakva prljavstina!


registracija
10/2/12

Hazu, 07.05.12. 16:14

A ona,loša joj je obleka!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
11/1/10

fluid, 07.05.12. 17:58

Zašto Mačeku još nije zablokirana sva imovina.?Njega i obitelji.Nesrazmjer imovine i zarade je toliko očigledan da nema šanse kako nije nastao od crnih fondova.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 07.05.12. 19:32

Dovoljno je reći: Organizirani kriminal, a to što je u vrhu vlade tim gore.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika