07.05.2012. / 14:33

Autor: Hina

Epilog grčkih i francuskih izbora

Vjesnici promjena u Europi

Tagesspiegel piše da Grčka više ne želi pridonositi vlastitu ozdravljenju i da Francuska simbolički napušta sjevernu Europu i opredjeljuje se za južnu Europu" koja okreće leđa proračunskoj disciplini

IlustracijaIlustracijaIzbor socijalista Francoisa Hollandea za francuskog predsjednika i rezultati parlamentarnih izbora u Grčkoj nagovještaju promjene u europskoj politici, suočenoj s krizom kojoj su građani jasno poručili da se ne žele slijepo pokoriti oštrim mjerama štednje, ocjenjuje u ponedjeljak međunarodni tisak.

Njemačko izdanje Financial Timesa piše o "prekretnici osobito za Angelu Merkel", njemačku kancelarku koja je podupirala Nicolasa Sarkozyja i koja zagovara oštru štednju kao izlaz dužničke krize. Najava novog francuskog predsjednika da će "fiskalni pakt upotpuniti mjerama rasta zadire u dosadašnju nadmoć Njemačke", piše FT Deutschland, a konzervativni Die Welt ističe kako su "Nijemci sada sami s fiskalnim paktom".

Tagesspiegel piše da Grčka više ne želi pridonositi vlastitu ozdravljenju i da Francuska simbolički napušta sjevernu Europu i opredjeljuje se za južnu Europu" koja okreće leđa proračunskoj disciplini.

Desni mediji kritiziraju, lijevi pozdravljaju

Konzervativni londonski Times ocjenjuje da "europskoj štednji prijeti opasnost" i optužuje Hollandea "da se igra vatrom". Daily Telegraph, također konzervativan list, već vidi Francusku "na rubu stečaja", a Guardian (ljevica) ocjenjuje da je odabir Hollandea "brana ksenofobiji u europskoj politici".

U Irskoj, koja u svibnju treba održati referendum o europskom fiskalnom paktu, Irish Times ističe "da rezultati francuskih i grčkih izbora dovode u pitanje planove Europske unije za dužničku krizu".

"Njemačka je izgubila izbore" piše portugalski financijski list Jornal de Negocios i dodaje kako će tržišta bjesniti zbog izbornih rezultata, ali i dodaje: "Živjela Francuska, jer ako Francuska ne krene naprijed, nećemo ni mi".

"Pariz donosi promjenu, a to je promjena i Europi", piše talijanski dnevnik La Stampa (desni centar) i upozorava "vidjet ćemo kako će (Hollande) održati svoje obećanje o preinakama fiskalnog pakta".

Prekinuo izolaciju

List lijevog centra Corriere della Sera ocjenjuje da je Hollande uspio prekinuti izolaciju koju mu je nametnula Europa jer je i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi u međuvremenu progovorio "o potrebi rasta".

Španjolski El Mundo (desni centar) i ABC (desnica) pišu da "Hollandeova pobjeda otvara put neizvjesnosti u Europi", a El Pais (lijevi centar) drži da je Hollandeova pobjeda "poticaj politici rasta u Europi".

Frankofoni belgijski list Le Soir piše da se nakon pobjede Hollande "tek treba dokazati na vlasti", a La Libre Belgique da je Hollande pobjedio "jer javnost odbacuje Nicolasa Sarkozyja kao osobu".

"Eurozona puca", piše nizozemski list Telegraaf i ocjenjuje da su rezultati izbora u Francuskoj i Grčkoj "protueuropski". "Glasovali su protiv Europe", piše nizozemski dnevnik NRC, dok financijski list Het Financieele Dagblad ističe "glasovali su Europljani koji se protive oštroj štednji".

'Socijalistička Republika Francuska'

Švedski list Svenska Dagbladet (liberalni) piše da nove većine u Francuskoj i Grčkoj ne zagovaraju štednju, a finski javni radio YLE predviđa da će Hollande osim Francuske "uzdrmati i političku budućnost Europe".

Dnevnik Tages Anzeiger iz Zuericha ističe da se Francuska i Grčka "bune protiv diktata štednje", a također švicarski list Le Temps piše "milom ili silom (Hollande) će svoj program morati prilagoditi potrebama".

Austrijski Salzburger Nachrichten (kršćanski liberali) predviđa da Europa ulazi u "novu fazu pokušaja borbe protiv krize", a Kronen Zeitung upozorava da je Hollande obećao fiskalni pakt upotpuniti odredbama o rastu što "zvuči dobro, no kojim to novcem", pita se taj austrijski narodni list.

New York Times vidi Hollandeovu pobjedu "kao izazov viziji dominantne Njemačke koja zagovara štednju kao izlaz iz krize", a u istome dnevniku Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, pozdravlja odluku Francuza i Grka jer su se izjasnili protiv dominantne gospodarske politike što ocjenjuje dobrim.

Ruski list Kommersant donosi naslov "Socijalistička Republika Francuska" i piše da su se oko Hollandea okupile raznolike formacije, od krajnje ljevice do centra.

Japanska agencija Jiji Press ocjenjuje kako su izborni rezultati pokazali da birači ne žele štednju i da je to ozbiljno upozorenje te će Europska unija morati mijenjati smjer.

Australski list The Australian izborne je rezultate popratio naslovom "Europa želi ublažiti bijedu štednje", a Australian Financial Review ističe da su "tržišta zabrinuta pobjedom socijalista".

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 07.05.12. 21:56

Promjene da i to radikalne,socijalizam uvesti i radnicima vratiti OTETO


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika