08.05.2012. / 16:09

Autor: Hina

Mesić:

Suradnja Ministarstva i drugih nije bila korektna u slučaju Kornati

Na pitanje je li Lucić tražio odobrenje da vojska dođe na Kornat te jesu li on ili tadašnji ministar obrane Berislav Rončević donijeli odluku da jedan hrvatski kanader u to vrijeme ode pomoći Grčkoj, Mesić je odgovorio da predsjednik Republike Hrvatske izravno i neposredno zapovijeda vojskom samo u slučaju rata, a za vrijeme mira predsjednik može zapovijedati vojskom samo preko Glavnog stožera i njegova načelnika

ArhivaArhivaSvjedočenjem bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i splitskog patologa dr. Antonia Alujevića danas je na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšemu šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za pogibiju 12 vatrogasaca u požaru na Kornatu u kolovozu 2007.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je pozvan na zahtjev obitelji poginulih da kao bivši vrhovni zapovjednik razjasni ulogu Hrvatske vojske na otoku Kornatu, rekao je da je za tragediju doznao od tadašnjeg načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića.

"On me obavijestio da je došlo do teške tragedije koja je zadesila skupinu vatrogasaca. Rekao mi je da ima mrtvih i ranjenih i da je jedna postrojba Hrvatske vojske u blizini na vježbi te da je upućena na mjesto događaja kao pomoć", rekao je Mesić.

"Sljedeći dan otišao sam u Zagreb u bolnicu posjetiti ranjene, a liječnici su mi rekli da su svi u nesvijesti te da imaju minimalne šanse za preživljavanje", posvjedočio je Mesić.

Na pitanje je li Lucić tražio odobrenje da vojska dođe na Kornat te jesu li on ili tadašnji ministar obrane Berislav Rončević donijeli odluku da jedan hrvatski kanader u to vrijeme ode pomoći Grčkoj, Mesić je odgovorio da predsjednik Republike Hrvatske izravno i neposredno zapovijeda vojskom samo u slučaju rata, a za vrijeme mira predsjednik može zapovijedati vojskom samo preko Glavnog stožera i njegova načelnika. "O kanaderu sam bio samo obaviješten. Informirali su me da imamo dovoljno kanadera za gašenje požara, a ja sam se samo mogao složiti s takvom odlukom vlade", dodao je Mesić.

Na pitanje oca jednog od poginulih vatrogasaca Igora Marinovića o tome jesu li neki dokumenti o kornatskoj tragediji koje obitelji traže, a ne mogu ih dobiti već pet godina, vojna tajna, te - ako jesu - može li se s njih skinuti oznaka tajnosti, pri čemu je rekao kako su dva puta pisali predsjedniku Josipoviću koji im nije ništa odgovorio, bivši predsjednik Mesić odgovorio je kako nema razloga da se procedura skidanja vojne tajne ne primijeni u tom slučaju ako je to u interesu istrage.

Također je rekao da se osobe koje mogu svjedočiti o tim stvarima moraju osloboditi čuvanja vojne tajne te da je on nekoliko puta javno pozivao Ministarstvo obrane i druge institucije da "maksimalno surađuju na slučaju". Dodao je kako sad vidi da suradnja nije bila korektna.

Splitski patolog dr. Antonio Alujevića obavio je obdukciju 1. rujna 2007. na trojici poginulih vatrogasaca - Hrvoju Strikomanu, Ivanu Marinoviću i Marku Stančiću, za koje je utvrdio da su umrli zbog opeklina koje su zahvatile od 90 do 95 posto tijela. Za sve tri žrtve utvrdio je da su imale opekline trećeg i četvrtog stupnja, krvarenje pluća te edem mozga i pluća.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem splitskog župana Ante Sanadera i bivšeg ministra zdravstva Nevena Ljubičića.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 09.05.12. 11:29

Ovom ne vjerujem ni kada se prestavlja imenom i prezimenom. Garant laže i sutra će reći da nije taj i taj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika