16.05.2012. / 16:30

Autor: Martina Čizmić

Konačno odustajanje od Pelješkog mosta

Podsjetimo, novi ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić zalaže se za cestovni koridor kroz Neum kojim bi se autocesta dovela do Dubrovnika, a koji bi stajao pet milijuna eura i bio mnogo jednostavniji za izgraditi

Pelješki most ostat će upamćen kao HDZ-ovo propalo izborno obećanjePelješki most ostat će upamćen kao HDZ-ovo propalo izborno obećanjeVlada je odlučna u namjeri da ne nastavi s gradnjom Pelješkog mosta, već da jug Hrvatske s ostatkom poveže preko cestovnog koridora koji će prolaziti kroz Neum. U prilog tome govori i najava da će na sutrašnjoj sjednici Vlada donijeti prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Sporazum o raskidu Ugovora o građenju mosta kopno - Pelješac sklopljenog između Hrvatskih cesta d.o.o. i Poslovne udruge tvrtki Konstruktor - Inženjering d.d., Split (vodeći partner), Viadukt d.d., Zagreb (partner) i Hidroelektra niskogradnja d.d., Zagreb (partner).

Točnije, Hrvatske ceste i Konstruktor će raskinuti ugovor o izgradnji mosta koji je potpisan još 2005. godine, a za koji je bilo potrebno osigurati 320 milijuna eura. S obzirom na to da je dio radova odrađen, pitanje je koliku će odštetu za raskid ugovora država morati platiti.

Kada je 2005. godine tadašnji premijer Ivo Sanader pokrenuo prve radove na izgradnji Pelješkog mosta, svi su most gledali kao način da se povežu sjever i jug bez ulaska u tuđi teritorij. No, već je onda bilo jasno da će financiranje izgradnje mosta biti veliko opterećenje za Hrvatsku. Svojevremeno je čak i Europska investicijska banka odbacila ideju da kreditira izgradnju mosta nazvavši cijeli projekt 'besmislenim'. Prema nekim procjenama u pripremne radove do sad je uloženo više od pola milijarde kuna.

Podsjetimo, novi ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić zalaže se za cestovni koridor kroz Neum kojim bi se autocesta dovela do Dubrovnika, a koji bi stajao pet milijuna eura i bio mnogo jednostavniji za izgraditi.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 16.05.12. 16:48

Bilo bi zanimljivo znati hoce li ministar podnijet ostavku kada se NISTA nece izgradit preko Neuma a sa njim i citava nesposobna vlada ! Ukucano je oko 500 milona i nikom nista , za godinu dvije dolazi nova vlada - sta ce se opet onda desiti?


registracija
17/4/11

DONDON, 16.05.12. 18:30

Ako nije podnio ostavku zbog Pelješkog mosta i drugih "mostova" bivši ministar i vlada, zašto je za očekivati da to učini sadašnji?! Taj most je i tako bila fikcija, a služio je samo u predizborne svrhe i mutljavinu sa lovom. Autocesta se u svakom slučaju morala graditi u tom smjeru i čemu onda dodatni troškovi i to preskupi, bar za sada, za ovo siromašno društvo. Da nije bilo mutljavina sa mostom, moglo se već izgraditi dobar dio te ceste za tu, uzalud utrošenu lovu.


registracija
18/9/10

Brobi, 16.05.12. 20:41

Ovoj vladi je jos jednostavnije ne graditi nista. To im najbolje ide. samo slusajte savjete iz evrope pa cete daleko dogurati. Svi koji su radili po njihovim naputcima su danas u banani. Ko jebe otoke razvijajte svoju srbsku krainu.


registracija
26/11/09

CH2710, 16.05.12. 21:01

Za "Međimurca" i "Brobija".

Dondon vam je već odgovorio... a ja ću još dodati... da su ti silni milijuni garantirano završili u privatnim džepovima vaših ljubljenim HDZ-ministara... tipa Kaljmetija itd...


registracija
14/11/07

laufer, 16.05.12. 23:39

Nemojte tako, ljudi.
Hadezejci i njihovi liblinzi pokupovali zemlju po Pelješcu, dali lovu, očekivali dobru zaradu kada je preprodaju državi,a ono... jasno da su nervozni.
A kada ne znaju što će, onda po uvriježenom običaju udaraju u domoljubne diple i traženje "izdajnika".


registracija
19/4/11

aircanada, 16.05.12. 23:55

Napokon netko tko gleda šire od svoga džepa, odustajanje od mosta znači da krimogena struktura oko zajednice debelo puši zato ove hajke i spinovi.


registracija
24/7/11

mrvek, 17.05.12. 15:28

NIje mi jasno zašto sad toliki problem oko toga. Bolje je da je odustao jer je preskupo. Nema se novaca. Brza cesta će biti bolje rješenje i bosanci neće praviti probleme zbog Ploča iako pričaju drugačije. Sve je to bila dobra propaganda HDZ-a za skupljanje poena i tko još zna čega još. Da je to lako napraviti ne bi projekt stajao dvije godine. Lijepa ideja ali teška za ostvariti u ovakvom vremenu. Možda nekada. Odličan potez.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika