18.05.2012. / 14:10

Autor: Nacional.hr

Balet u zraku otvara Riječke ljetne noći

Festival koji mijenja život Rijeke čineći od cijelog grada pozornicu - Riječke ljetne noći, ove će godine trajati od 19. lipnja do 24. srpnja i ponovno će Rijeku pretvoriti u pozornicu na kojoj će se ostvarivati maštovite i uzbudljive umjetničke ideje.

HNK Ivana pl. ZajcaHNK Ivana pl. ZajcaDeveti po redu festival Riječke ljetne noći, započet će na Gatu Karoline Riječke pravim baletom u zraku s glazbom uživo, španjolsko-argentinske grupe Puja! Ovogodišnji festival imat će i dvije premijere, dva ekskluzivna projekta koja su nastala u koprodukciji. S Festivalom Opatija nastao je projekt u kojem sudjeluju svi umjetnički ansambli HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o "Guslaču na krovu", iznimno popularnom i najdugovječnijem broadwayskom mjuziklu koji će biti premijerno izveden na opatijskoj Ljetnoj pozornici. Time su se po prvi put Riječke ljetne noći premjestile i van grada. Druga premijera nastala u koprodukciji s festivalom Grad-teatar iz Budve bit će Goldonijeva "Gostioničarka Mirandolina" u koju će se zaljubljivati muškarci u "gostionici" Starog grada.

Dok će festivalski program od grada stvarati pozornicu, na samoj pozornici HNK Ivana pl. Zajca po prvi put će se prikazati multimedijalna izložba "Pozornice", izložba scenografija Dalibora Laginje. Tako će u program Riječkih ljetnih noći samostalno ući i likovna umjetnost, i to ona koja je važna sastavnica kazališne umjetnosti.

Niz dosadašnjih uspješnica, dramskih, opernih i baletnih, s nekim novim osvježenjima i iznenađenjima čine ostatak programa Festivala. Tako će Hartera ugostiti Riječku filharmoniju i "Antigonu", tvornica Torpedo balet "Carminu Buranu", obala mora predstavu "Baba Jaga je snijela jaje", zbor riječke Opere, koncert New sax quarteta te glazbeno-pjesnički performance "I ja ponekad pišem u jazzu". U Starom gradu će se "Hamletu u selu Mrduša Donja" ove godine pridružiti predstava riječkog HKD teatra Ionescova "Ćelava pjevačica" i Mascagnijeva opera "Cavalleria Rusticana".

Riječke ljetne noći završit će također u visinima, na krovu Tower centra, koji će te večeri postati jedinstvenom pozornicom iznad Rijeke na kojoj će biti dodijeljene festivalske nagrade.

Organizatori Riječkih ljetnih noći su HNK Ivana pl. Zajca, Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke.

Vezane vijesti

Guslač na krovu otvara Riječke ljetne noći

Guslač na krovu otvara Riječke ljetne noći

Mjuzikl je nastao prema pričama Sholema Aleichema, a govori o teškom životu jedne židovske obitelji koja početkom 20. stoljeća živi u malom selu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika