30.05.2012. / 16:35

Autor: Hina

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Izmjenama Poslovnika o radu Hrvatskog sabora želimo vratiti povjerenje hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, poručio je predsjednik Sabora Boris Šprem na svečanom prijemu u povodu 22. obljetnice konstituiranja prvog saziva Hrvatskog sabora koji danas slavi svoj dan.

Boris ŠpremBoris ŠpremIzmjenama Poslovnika o radu Hrvatskog sabora želimo vratiti povjerenje hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, poručio je predsjednik Sabora Boris Šprem na svečanom prijemu u povodu 22. obljetnice konstituiranja prvog saziva Hrvatskog sabora koji danas slavi svoj dan.

Obraćajući se okupljenima, Šprem je rekao kako su izmjenama Poslovnika, koje je Sabor raspravio u prvom čitanju, poduzeti prvi koraci u preustroju parlamenta kako bi mogao odgovoriti novim zadaćama, ali i povisiti kvalitetu rasprave i transparentnost rada.

"Time ćemo, vjerujem, vratiti onaj izgubljeni dio povjerenja hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, koja nam je, ne zaboravimo to nikada, omogućila ostvarenje sna o slobodnoj, neovisnoj i samostalnoj hrvatskoj državi", poručio je.

Naglasio je kako promjene Poslovnika i najavljeno donošenje kodeksa ponašanja u Saboru nemaju za cilj nekome zatvoriti usta i onemogućiti ga u temeljnom parlamentarnom pravu, već suprotno, dati Saboru dignitet koji zaslužuje i omogućava krajnje demokratsku proceduru.

Šprem je naglasio da je 30. svibnja 1990. godine iz temelja promijenio živote u Hrvatskoj te pokrenuo niz političkih procesa u cijelom području jugoistočne Europe.

Bio je to, ustvrdio je, početak stvaranja potpuno nove političke geografije, a ujedno i moderne, demokratske, neovisne i samostalne hrvatske države utemeljene na vladavini prava i tekovinama zapadne demokracije.

Istaknuo je da je Hrvatska ponosna i sretna što su prijelaz iz jednostranačkog u višestranački sustav vladavine, kao i prijenos vlasti nakon prvih demokratskih izbora, protekli mirno, dostojanstveno i civilizirano.

"Svi sudionici tadašnjih događaja vrlo dobro znaju da to nije bilo nimalo lako provesti u tadašnjim, krajnje složenim i teškim političkim okolnostima kada su se već nazirali tamni oblaci kasnijih ratnih sukoba", rekao je Šprem, izrazivši zahvalnost i poštovanje svima koji su to omogućili.

"Bio je to ujedno dobar znak, znak da demokracija i sloboda imaju budućnost u Hrvatskoj, da su odraz htijenja hrvatskih građana", kazao je.

Naglasio je da je Hrvatski sabor konstituiran prije 22 godine učvrstio i nastavio državotvornu tradiciju prijašnjih sabora, te da se upravo demokratski legitimitet tog prvog saziva pokazao najsnažnijom branom pred politikom nasilja i neslobode te našim najjačim oružjem u stvaranju neovisne i samostalne Hrvatske.

Podsjetio je na povijesne odluke Sabora, poput Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti te one o raskidu državno-pravne sveze s bivšom SFRJ, čime je Sabor, naglasio je, potvrdio ulogu najvišeg predstavničkog tijela države i njenih građana.

"Od tada do danas Hrvatska je prevalila golem put, u zemlji se dogodio niz velikih promjena, ali parlamentarna demokracija i višestranačje ostaju konstanta hrvatske politike, a Hrvatski sabor mjesto gdje su se donosile sve odluke kojima se uređuje društveni život zemlje i njezina uloga i mjesto u međunarodnim odnosima", poručio je Šprem.

Istaknuo je da je demokracija - budući da podrazumijeva sukob, ali i spremnost na kompromis - najteži oblik vladavine, te da je u tom smislu na parlamentu velika odgovornost da zemlja ne otkliže u ekstremizam ili bilo koju vrstu totalitarizma.

Gubitak povjerenja u demokraciju, ustvrdio je, dovodi do apatije i nezainteresiranosti, što je plodno tlo za netoleranciju, samovolju, nametanje samo svojih istina, pa onda i za nasilje i mržnju.

Šprem je naglasio kako je globalna financijska i ekonomska kriza, koja je izazvala masovne prosvjede u svijetu, potaknula poželjnu raspravu u međunarodnoj javnosti o ulozi parlamenata i potrebi njihovog jačanja.

"Svjestan sam svih manjkavosti parlamentarne demokracije zapadnog tipa u sukobu sa sve otvorenijim zahtjevima za neposrednijim i izravnijim oblicima vladanja i upravljanja društvima i državama i širenja kruga onih koji odlučuju, ali nažalost do danas svijet nije uspio iznjedriti ništa bolje od ovog demokratskog modela", rekao je Šprem.

Na sadašnjim je generacijama, istaknuo je, da taj model popravlja, dotjeruje i traži što neposrednije oblike uključivanja što većeg broja građana, a ponajprije proizvođača, kako bi imali upliva na odluke o svom životu te plodovima svoga rada.

"Demokracija zna biti i dosadna i zamorna, ali upravo procedura je ono što demokraciju čini demokracijom", poručio je Šprem, čestitajući okupljenima Dan Hrvatskoga sabora.

Svečanom prijemu nazočili su bivši predsjednici Sabora, predstavnici Vlade i Ureda Predsjednika Republike, vjerskih zajednica, pravosudnih vlasti, sindikata te diplomatskog zbora.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika